Zastupnik NS-a

Čamdžić za Raport: Moramo praviti kompromise da bi održali većinu. Nadam se uskoro zakonu o sukobu interesa

Zastupnik Naše stranke u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Mirsad Čamdžić komentirao je za Raport predstojeću sjednicu ovog organa osvrnuvši se generalno na rad Predstavničkog doma, Federalne vlade ali i odnose među koalicionim partnerima.

Podsjetimo, sjednica Predstavničkog doma zakazana je za 27. septembar. Bit će to tek peta redovna sjednica od formiranja nove Vlade.

"S obzirom da smo se dugo iscrpili na blokadu i uspostavljanje Vlade i da je Vlada tek u maju uspostavljena ne možemo biti ni toliko nezadovoljni. Ipak, mislim da bi se moglo raditi mnogo bolje. Nadam se da ćemo sada 'uhvatiti' ritam.

Ono što želim reći je da će se set fiskalnih zakona biti usvojeni u Predstavničkom domu i Domu naroda do kraja godine. Kao član Naše stranke želim reći da će naša ministrica (Nasiha Pozder op.a.) iznijeti vrlo obimnu strategiju za turizam", kazao je Čamdžić.

Kad je u pitanju rad Vlade FBiH, Čamdžić kaže da je bilo dosta izazova ali i političkih dogovora koji su izazvali dosta kritike u javnost.

"Ja sam uvijek govorio zašto nas ne pitate zašto smo mi izabrali ministricu Pozder (Nasiha Pozder, ministrica okoliša i turizma) ili ministra Hasičevića (Amir Hasičević, ministar trgovine). Naravno da nas neće niko pitati jer se radi o referentnim ljudima sa akademskim zvanjima, doktorima nauka… Mi smo time željeli poslati poruku kako bi izgledala Vlada FBiH kad bi je Naša stranka sastavljala. Naša stranka ne može preko političkog bloka gledati u dvorišta naših partnera nažalost i uticati na njihove izbore. Također, ni oni ne gledaju u političku avliju Naše stranke kad sastavljamo Vladu. Mi ako želimo usvajati zakone i održati većinu moramo praviti neku vrstu kompromisa, uvažavati se kako bi ovaj naš posao dobio smisao", kazao je Čamdžić.

Zakon o sukobu interesa, dodaje, bi pomogao da bude manje spornih imenovanja.

"To je jedan od prioriteta koji bi se trebali usvojiti. Ja se nadam da će to biti vrlo brzo. Takve stvari postoje u cijeloj Bosni i Hercegovini, nažalost".

O koaliciji kaže da je teško harmonizirati sve kada je u njoj mnogo faktora.

"Teško je tamo gdje ima dosta političkih stranaka harmonizirati sve politike. Ovo je koalicija u kojoj ima različitih ideoloških i svih drugih interesa, jako je teško to balansirati. Ja sam optimista kad čujem i od ministara i od premijera da se sve odluke na Vladi donose jednoglasno, bez preglasavanja. Svi moramo praviti politiku kompromisa i okupiti se oko onoga što nas povezuje, a ne oko onoga što nas dijeli kako bismo mogli napraviti posao zbog kojeg smo tu", zaključio je na kraju razgovora za Raport Čamdžić.