Svijet

Chanel ograničava prodaju svojih proizvoda Rusima u inostranstvu

Francuska luksuzna modna kuća Chanel prestaje prodavati svoje proizvode ljudima koji ih namjeravaju prevesti u Rusiju, prenosi BBC. Tvrtka Chanel je ranije, u skladu sa zapadnim sankcijama Rusiji, zatvorila sve svoje trgovine u toj zemlji, zbog čega su ih ruske vlasti i kupci optužili za rusofobiju i zaprijetili bojkotom brenda.

Chanel kaže da se samo pridržava sankcija Evropske unije koje zabranjuju prodaju luksuzne robe Rusiji po cijeni većoj od 300 eura. Chanel je za BBC rekao da sankcije, koje je uvela EU, također zabranjuju i prodaju luksuznih proizvoda pojedincima koji ih namjeravaju koristiti u Rusiji.

Tvrtka je rekla da radi u skladu sa svim zakonima primjenjivim na njihovo poslovanje i zaposlenike širom svijeta, uključujući i zakone o trgovinskim sankcijama.

“Zbog toga sada od klijenata, čije glavno prebivalište ne znamo, tražimo potvrdu da se artikli koje kupuju neće koristiti u Rusiji. Trenutno radimo na poboljšanju ovog pristupa i izvinjavamo se za sve nesporazume koje bi to moglo uzrokovati. Prioritet za Chanel je dobrodošlica svim klijentima, bez obzira odakle dolaze”, piše u saopćenju tvrtke.

Neki Rusi kažu da su im već onemogućene kupnje u Chanelovim trgovinama širom svijeta. Influencerica Ana Kalašnikova na Instagramu je napisala da nije mogla kupiti ništa u Chanelovoj trgovini u Dubaiju.

“Budući da često dolazim u Dubai, zaposlenici Chanela su me prepoznali, prišli mi i rekli: ‘Znamo da ste slavni u Rusiji. Znamo da ćete otići tamo pa vam ne možemo prodati naše artikle.’ Trgovine na Zapadu traže identifikacijske podatke, a kada im ih date, prodavači kažu da prodaju stvari samo Rusima koji ih neće odnijeti u Rusiju i nositi ih tamo”, objasnila je Kalašnikova te dodala da je to “rusofobija”.

Ranije ove sedmice, glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova rekla je da je “više blogera izvijestilo da su službene kompanije marke Chanel u inostranstvu odbile prodavati svoje proizvode ruskim građanima”. I ona je optužila Chanel za rusofobiju.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare