drugačiji recept

Cheesecake koji s cheesecakeom nema veze: U ovu tortu ćete se zaljubiti

Iako je ovo službeno cheesecake, sir vjerovatno nećete ni osjetiti, pa je bez straha možete ponuditi i onima koji ne vole kolače sa sirom

Iako je ovo službeno torta od sira, odnosno cheesecake, sir vjerovatno nećete ni osjetiti, pa je bez straha možete ponuditi i onima koji ne vole kolače sa sirom. Pijane banane i umak od karamela podsjetit će vas na torte s nekih davnih dječjih rođendana, a krema od sira sasvim je nenametljiva u ovoj kombinaciji i tek će istaknuti tople okuse ostalih sastojaka.

Digestive kekse možete zamijeniti graham krekerima, a umjesto ruma možete staviti liker od banane ili pak sasvim izostaviti alkohol. U tom slučaju dodajte jednu čajnu kašiku ekstrakta vanilije i u kremu i u banane.

Možete koristiti kupovni umak od karamela, a možete napraviti i svoj, nije teško.

Sastojci za cheesecake s bananom i karamelom:

Za koru

250 g Digestive keksa
80 g puter

Za banane

2 kašike putera
¼ šoljice smeđeg šećera
3 zrele banane, narezane na ploške
2 kašike ruma

Za kremu

230 g krem sira
1 šoljica smeđeg šećera
2 kašike otopljenog putera
5 velikih jaja
1 čajna kašičica ekstrakta vanilije
1½ kašike ruma

Za posluživanje

preljev od karamela

Priprema cheesecakea s bananom i karamelom:

  1. Zagrijte rernu na 180 stepeni. Namastite okrugli kalup promjera 25 centimetara i izvana ga omotajte alufolijom.
  2. Izblendajte kekse da dobijete mrvice. Dodajte rastopljeni puter i promiješajte da prožme kekse pa utisnite u dno pripremljenog kalupa. Pecite 12 minuta. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.
  3. Zagrijte tavu na srednje jakoj vatri. Dodajte puter i smeđi šećer, miješajte dok se ne otope pa dodajte banane, rum i vaniliju. Pirjajte samo minutu ili dvije, uz miješanje. Ravnomjerno rasporedite na biskvit od keksa i ostavite sa strane.
  4. Za kremu od sira istucite električnom miješalicom krem sir da postane pahuljast. Dodajte smeđi šećer i tucite dalje dok smjesa ne postane kremasta i glatka. Dodajte puter i miksajte. Zatim umiješajte jedno po jedno jaje i dobro miksajte. Umiješajte vaniliju i rum i prelijte kremu od sira preko sloja banana.
  5. Stavite kalup s tortom u veći i dublji pleh s vodom. Pecite 30 minuta na 350. Zatim smanjite temperaturu na 160 stepeni i pecite još 30-40 minuta, dok se nadjev malo ne napuhne, a sredina ne prestane biti tekuća. Izvadite iz rerne i vode i ostavite da se potpuno ohladi na sobnoj temperaturi. Stavite u frižider najmanje 6 sati prije posluživanja, a najbolje preko noći.
  6. Prije posluživanja tortu prelijte omiljenim preljevom od karamela.