visoki predstavnik u bih

Chrisitan Schmidt: Imamo crvene linije i ko god ih pređe mora biti svjestan posljedica

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt gostovao je sinoć na Face TV-u.

"Međunarodna zajednica štiti BiH! Ako bi Dodik išao u pravcu secesije, to bi bilo vrlo jasno kršenje Dejtonskog sporazuma i bilo bi mu bolje da to ne radi. Uvjeren sam da su zemlje potpisnice Dejtona jako ozbiljne i da one sve ovo imaju na umu. Činjenica je da je u Srebrenici bio genocid!“, poručio je visoki predstavnik.

Na pitanje voditelja Senada Hadžifejzovića šta se desilo u UN-u, "pa ste bili tamo uživo, a ne putem online veze, Schmidt je odgovorip da svi koji žele iz toga izvući neku priču, neka pogledaju situaciju na terenu. "Situacija je takva je Dejtonski sporazum dio postojanja BiH, a samim tim i mene!“

Hadžifejzović ga je potom upitao šta misli o rezoluciji o genocidu u Srebrenici? Neki spominju i ukidanje entiteta?“.

„Ne mislim da postoje planovi da se ukidaju entiteti u BiH! Mi štitimo Dejtonski sporazum!“, rijači su Schmidta.

Na pitanje da li je Daxton upitan, odgovara: „Dejton je nedodirljiv, to sam čuo i od ostatka međunarodne zajednice. I Srbiji treba biti jasno kako stvari stoje. Puno je emocija, situacija je vrlo zagrijana, ali Dejton ostaje tu gdje jeste i svi imaju obavezu da idemo u bolju fazu provedbe Dejtona.“

Šta poslije usvajanja Rezolucije? Očekujete li katastrofu koju najavljuje Dodik?

„Katastrofa se neće desiti! Rekao sam da međunarodna zajednica i ja imamo instrumente, a to su instrumenti Dejtona i ako bude poteza koji budu vodili ka raspadu zemlje – reagovat će se! Dejtonski sporazum je ponudio rješenje događaja, a moj zadatak je da štitim Dejton. Imamo crvene linije i ko god ih pređe mora biti svjestan posljedica“, poručio je Schmidt.

Hadžifejzović ga je upitao može li jedna od posljedica biti zabrana izlaska na izbore za Dodika?, na šta visoki predstavnik eksprsno odgovara: „Ne bih išao putem demonizacije RS-a i politike u RS-u!“

Da li ovakva BiH uopšte može u EU ili će na tom putu Dejton morati biti ukinut pa da u EU uđemo kao briselska BiH?

„Morat će se donijeti neke dopune i izmjene Dejtonskog Ustava. BiH ima dobru pomoć međunarodne zajednice i oni očekuju da zemlja ima svoj suverenitet na putu na Evropi„, jasan je Schmidt.

Za kraj razgovora Schmidt je poručio da je stanje u BiH mnogo bolje nego što to neki ljudi žele predstaviti, a što se tiče odlaska iz BiH sa funkcije visokog predstavnika rekao je:

„Moja funkcija treba postojati sve dok ne budu ispunjeni uslovi iz programa 5+2. Nadam se da idemo putem evropskih integracija i da ću biti u prilici prihvatiti poziv iz Laktaša da dođem tamo i popijem šljivovicu – ali u tom slučaju bih tamo otišao kao turista. Do tada, ja sam visoki predstavnik“.