Cijene nafte na svjetskom tržištu porasle su u petak zbog slabe ponude, jer investitori prate moguće smanjenje proizvodnje iz Rusije
Ekonomija

Cijene nafte na svjetskom tržištu porasle nakon pada vrijednosti dolara

Cijene nafte na svjetskom tržištu porasle su u petak nakon što je ulagače ohrabrio pad američkog dolara. To se desilo jer to za njih znači jeftinija nafta indeksirana u dolarima.

Međunarodna referentna cijena nafte tipa brent iznosila je jutros 85,59 dolara po barelu. Nakon rasta cijene nafte na svjetskom tržištu za 0,29 posto.

Američka referentna vrijednost West Texas Intermediate (WTI) trgovala se po cijeni od 78,39 dolara po barelu nakon rasta cijene za 0,57 posto.

Kina, vodeći svjetski uvoznik nafte, u petak je izvijestila o novom dnevnom rekordu u broju infekcija COVID-19. Dok su gradovi diljem zemlje nastavili provoditi mjere mobilnosti i druge mjere ograničenja kako bi kontrolirali epidemiju.

To počinje pogađati potražnju za gorivom, sa saobraćajem koji se smanjuje. I impliciranom potražnjom za naftom oko milion barela dnevno nižom od prosjeka, pokazuje bilješka ANZ-a.

U međuvremenu, G7 i diplomati Evropske unije raspravljali su o ograničenju cijene ruske nafte između 65 i 70 dolara po barelu. Ali dogovor još uvijek nije postignut.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare