Foto: N1
Politika

Čović nakon pregovora poslao žestoku poruku Izetbegoviću: Bili smo spremni na ogroman ustupak, ali…

Pregovori o izbornoj reformi za danas su završeni.

Nakon nekoliko dana šutnje, medijima se obratio Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH.

“Dešava se nešto slično Neumu – blizu smo rješenja, ali ne uspijevamo okončati pregovore. Neki bi da brutalno mijenjaju strukturu BiH. Bojim se da ima onih koji je žele brutalno srušiti, mijenjajući strukturu i znajući da je to krajnje rizično uraditi u Parlamentu BiH. Ujedno, to govorim i zbog dešavanja u okruženju”, rekao je Čović.

On je istakao da je bio spreman napraviti ogroman ustupak po pitanju funkcioniranja Federacije BiH. Nije objasnio koji su to ustupci.

“Ali bojim se da neki šalju poruke putem udruženja žena i na drugi način, na koje ćemo vrlo džentlmenski odgovoriti. Rušitelji BiH, kroz svoje slanje poruka prije pregovora, nisu pregovarači sa HDZ-om, niti za hrvatski narod BiH”, izjavio je lider HDZ-a.

Čović je istao kako je kompromis je mogao biti postignut i danas, jer se šest od sedam stranaka složilo o osnovu. Pregovori se nastavljaju sutra ujutru.

“Mi ćemo voditi politiku i ujutro kada nastavljamo razgovore, ujutro se nastavljaju, bit će na nivou lidera stranaka, ako se tako više i smijemo zvati, znači predsjednika stranaka koji su ovdje i pokušati doći do jednog kompromisa. Ja mislim sa vrlo kratkim, racionalnim, razumnim razmišljanjem o budućnosti BiH smo taj kompromis mogli napraviti prije pet minuta ovdje, jer je od sedam stranaka šest prihvatilo da tu osnovu završimo kao takvu.

Ali, ja do sad nisam uopće želio izaći pred medije da ne ugrožavam taj proces. Sad sam rekao da nema teorije da ću proći pored vas, smrzavate se ovdje čitav dan, a da vam ne kažem svoj stav. Neću reći da smo i razočarani ovim postupkom ili aktivnostima koje su se danas vodile, ali slati poruke na taj način da se treba obračunati s nekim, da neko treba platiti zbog tog što mu se ne sviđa nečija politika je poraz politika u BiH”, rekao je Čović.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare