Prvo posjeta EU

Crnogorski predsjednik Milatović dolazi u Hrvatsku. Sastat će se sa Milanovićem

Osim sastanka s predsjednikom države, Milatović će se tokom dvodnevnog službenog boravka u Zagrebu sastati i s predsjednicima Vlade i Hrvatskog sabora.

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović prima u ponedjeljak crnogorskog predsjednika Jakova Milatovića, a glavne teme razgovora će biti rješavanje otvorenih pitanja između dvije zemlje te niz ostalih tema, od položaja Hrvata do EU i NATO-a, saopćio je u nedjelju Ured predsjednika Hrvatske.

Ovo je prvi posjet predsjednika Milatovića Hrvatskoj nakon što je izabran i u maju ove godine prisegnuo za predsjednika Crne Gore, a Hrvatska je prva članica Evropske unije koju će predsjednik Milatović službeno posjetiti.

"Bilateralni odnosi između Hrvatske i Crne Gore i mogućnost dogovornog rješavanja otvorenih pitanja, položaj i prava Hrvata u Crnoj Gori, nastavak crnogorskih pregovora o članstvu u Evropskoj uniji, saveznička saradnja u okviru NATO-a te politička situacija u jugoistočnoj Evropi glavne su teme o kojima bi predsjednici Milanović i Milatović trebali razgovarati", dodaje se u saopćenju.

Osim sastanka s predsjednikom države, Milatović će se tokom dvodnevnog službenog boravka u Zagrebu sastati i s predsjednicima Vlade i Hrvatskog sabora.

Predsjednik Milanović je do sada više puta isticao hrvatsku podršku "evropskom putu Crne Gore", govoreći kako je "Crnoj Gori mjesto u EU i da je dobro što je Crna Gora u NATO-u".

Hrvatska kontinuirano pomaže Crnoj Gori na evropskom putu, a ta se pomoć najviše ogleda kroz političku i tehničku pomoć u pregovorima s EU koji su započeli 2012. godine, stoji u saopćenju.

Prema službenim podacima, u Crnoj Gori živi oko 6.000 Hrvata, dok procjene govore o deset hiljada.

Hrvatima u Crnoj Gori priznat je status autohtone nacionalne manjine i nakon zadnjih parlamentarnih izbora Hrvati imaju svog zastupnika u Skupštini Crne Gore, člana Hrvatske građanske inicijative Adrijana Vuksanovića.

Krovna udruga crnogorskih Hrvata je Hrvatsko nacionalno vijeće sa sjedištem u Tivtu.

Robna razmjena između dviju država u prošloj godini, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku, iznosila je 316 miliona eura ili 32 posto više nego godinu ranije, pri čemu Hrvatska ima značajan suficit u toj razmjeni.

Hrvatske firme značajan su ulagač u Crnu Goru jer su do sada investirale 294 miliona eura, prenosi Hina.