Region

Crnogorsko proljeće: Podgoričani krenuli u protest protiv Krivokapićeve vlade. On im poručio: Odustanite

Građani Podgorice počeli su okupljanje kako bi krenuli u automobilsku kolonu ulicama grada, čime je počeo protest grupe građana, protivnika Vlade Zdravka Krivokapića, od koje traže neopozivu ostavku. Grupa građana pod nazivom “Crnogorsko proljeće” poručuje da ne pripadaju političkim partijama i interesnim grupacijama oko njih, javlja cdm.me.

Učesnici skupa nose crnogorske zastave, komitske i NATO zastave, kao i krstaš barjak, a iz automobila puštaju patriotske pjesme.

Građani, pristalice predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, blokirali su put Podgorica – Nikšić kod Bogetića 8, 9. i 10. aprila, zbog čega je nikšićka policija krivično procesuirala dvije osobe, a protiv devet ljudi podnijela je prekršajne prijave.

“Inicijativni odbor slobodnih građana”, kako sebe nazivaju građani koji su blokirali put, ranije je najavio radikalizaciju protesta ukoliko vlada ne ispuni njihove zahtjeve.

U nepotpisanom dopisu “inicijativnog odbora slobodnih gradana Crne Gore” ranije je navedeno da se blokade provode “zbog perfidnih namjera vlade, kojima kroz izmjene odluka o kriteriju za stjecanje crnogorskog državljanstva žele da omoguće stjecanje državljanstva za 62.000 stranaca, većinom državljana Rusije i Srbije, nakon čega bi oni po Ustavu bili upisani u birački spisak”.

Okupljeni su tražili i da se premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić javno izvini građanima Crne Gore kojima je navodno prijetio.

Oni su ponovili da ukoliko se njihovi zahtjevi ne ispune do sutra, da će građanski protest biti radikalizovan.

Povodom ovog protesta, Krivokapić je uputio hitnu poruku povodom najnovijih političkih zbivanja u zemlji i pozvao demostrante da se povuku jer ovakav vid okupljanja nije u “duhu demokratije”.

“Obaveza svih političkih subjekata u Crnoj Gori je da pozovu svoje pristalice, da odustanu od okupljanja i kontraokupljana, da ostanemo svojim kućama, i da se okrenemo svakodnevnim obavezama, miru, redu i radu. To je naša jedina obaveza u preporodu Crne Gore”, poručio je predsjednik Vlade Crne Gore i dodao:

“Vrata slobode i demokratije u Crnoj Gori su odškrinuta, ali to nije razlog da ovih dana prisustvujemo okupljanjima koja na određeni način krše tu slobodu, zaustavljajući slobodu nekih drugih, koji bi samo da se slobodno kreću. Demokratija podrazumijeva i proteste, ali ti protesti moraju biti u duhu demokratije, a to znači, bez poruka mržnje, šovinizma i isključivosti. Crna Gora posljednjih dana sluša poruke koje nikada do sada u Crnoj Gori nisu bile prisutne, a to su poruke podjela na došljake i domoroce, starosjedioce i izbjeglice. Isto tako, slušamo prijetnje poslanika, “puštanjem zvijeri iz kaveza”, mnoge poruke mržnje, čak i nasilja, i na kraju ti isti, koji podstrekavaju na nasilje, očekuju da se u Crnoj Gori desi, kako nam nameću, Crnogorsko proljeće, aludirajući vjerovatno na Arapsko proljeće”, kaže se u saopštenju.

A u nastavku saopštenja, Krivokapić je rekao da savjetnik crnogorskog predsjednika i bivši direktor uprave policije Veselin Veljović predvodi Patriotsko-komitski pokret, koji je, kako je rekao, “svoj štab iz policije preselio u štab paralelnog organa”.

Krivokapić smatra da se sadašnja opozicija još ne miri da tim da je izgubila vlast.

“Znamo da ovo sve finansira organizovani kriminal u dosluhu sa političarima, jer oni na taj način čuvaju svoje interese. Zašto je to tako, zato što se korupcija svodi na nulu, a kriminal na najmanju moguću mjeru. Državu još niko nije pobijedio, neće ni danas, ni ubuduće”, izjavio je, između ostalog, Krivokapić.Povezani postovi: