Majka i dijete

Crvena zona na tanjiru: Šta trudnice trebaju izbjegavati

Jedna od najčešćih dilema je da li buduća mama treba jesti za dvoje? Stručnjaci tvrde da su bebe dovoljno pametne da "uzimaju" onoliko hrane iz maminog organizma koliko im je potrebno.

Ishrana bi tokom trudnoće trebalo biti izbalansirana. Posebno treba obratiti pažnju na večeru. Trećina ovog obroka trebaju biti ugljikohidrati, kao što su hljeb, riža ili krompir. Prema preporukama stručnjaka, zdravo je da druga trećina večere budu voće i povrće, dok bi ostatak obroka trebali činiti proteini: meso, mlijeko i mliječni proizvodi s niskim sadržajem masti.

Tokom trudnoće ne treba jesti hranu koja sadrži sirova jaja zbog mogućnosti zaraze salmonela bakterijom. Ne preporučuju se čak ni meko kuhana jaja.

Dakle, trudnice, zaboravite na čokoladni mus i slične đakonije koje sadrže, između ostalog, i termički neobrađena jaja.

Velike količine sira bi trebalo izbjegavati. Izaberite tvrdi sir umjesto mekanog, koji u sebi sadrži dosta vode i pogodan je za širenje bakterija u organizmu.

Preporučeno je i uzimanje 400 miligrama folne kiseline svaki dan, koja će smanjiti rizik od anemije i raznih deformiteta fetusa.

Nikako ne bi trebalo kombinirati alternativnu sa "zvaničnom" medicinom, prije nego što se konsultirate sa svojim doktorom.