Zdrava hrana

Čudotvorno voće: Sedam razloga zbog kojih biste trebali jesti više ananasa

Ako ne jedete ananas, puno propuštate. Ovo tropsko voće uklapa se u svaki obrok, može se jesti svježe ili smrznuto, siromašno je masnoćama, a bogato vitaminima, mineralima, vlaknima, vodom i antioksidansima. 

"Budući da voće sadrži ugljikohidrate i prirodne šećere, mnogi su zabrinuti i boje ga se jesti. Ali voća ne možete pojesti previše ako ga jedete u izvornom obliku. Uključivanje ananasa u prehranu izvrstan je način za poboljšanje cjelokupnog zdravlja", kaže dijetetičarka Sarah Rueven za Eat This. 

Ananas možete jesti u bilo koje doba dana. Za doručak može biti dio smoothieja, muffina ili se pojesti svjež uz uobičajeni doručak. Za ručak može biti dio vegetarijanskog burgera ili sendviča s piletinom, dok se za večeru može pirjati s rižom ili ispeći na roštilju i dodati ribljim tacosima.

Ako vam treba još razloga da ananas uključite na svoj jelovnik, nekoliko njih navodimo u nastavku.

Pokreće probavu

Jedna od najpoznatijih prednosti ananasa je njegova sposobnost pokretanja probave. Ananas sadrži enzim nazvan bromelain, koji je gastrointestinalni čudotvorac.

"Vlakna i bromelain koji se nalaze u ananasu rade zajedno na promicanju zdravog funkcioniranja probavnog sistema", kaže dijetetičarka Amy Shapiro.

"Vlakna pomažu u pokretanju probave, dok bromelain može pomoći u smanjenju bilo kakve upale unutar želučane sluznice", napominje Shapiro te dodaje da su istraživači na Univerzitetu Duke liječili miševe koji su bolovali od kolitisa aktivnim enzimima bromelaina i izvijestili da je dugotrajna upotreba rezultirala smanjenom upalom u cijelom crijevu.

Pomaže kod artritisa

Bromelain ne smanjuje samo upalu: Rueven kaže da jedenje hrane bogate bromelainom može smanjiti bol povezanu s kroničnim upalnim stanjima poput reumatoidnog artritisa. U studiji iz 2004. objavljenoj u Clinical Rheumatology, pacijenti s artritisom koji su uzimali oralni suplement s bromelainom prijavili su manje bolova nakon šest sedmica u usporedbi sa grupom koja je uzimala lijek za ublažavanje boli.

Povećava količinu serotonina

Redovito jedenje ananasa ima još jednu prednost. Može poboljšati raspoloženje jer sadrži triptofan koji se koristi za stvaranje serotonina. 

Razine serotonina, posebno kada su preniske, igraju ulogu u mnogim poremećajima mentalnog zdravlja, uključujući depresiju i anksioznost.

Može poboljšati zdravlje kostiju i zglobova

Sirovi ananas sadrži veliku dozu mangana. Ovaj mineral može pomoći u sprečavanju gubitka koštane mase u bolesnika s osteoporozom. Uz to, mangan može smanjiti bol u bolesnika s osteoartritisom u kombinaciji s drugim suplementima.

Jedna studija iz 2000. objavljena u Osteoarthritis and Cartilage pokazala je poboljšanje simptoma u pacijenata koji su primali kombinaciju glukozamina, kondroitina i mangana u odnosu na placebo grupu. 

Pomaže da brže zacijelite

Prema Nacionalnom centru za komplementarno i integrativno zdravlje, istraživanja na ljudima i životinjama pokazuju da lokalna primjena bromelaina, ananasovog čudesnog enzima, može biti korisna u procesu zacjeljivanja opeklina. Neka istraživanja također sugeriraju da bromelain može djelovati terapeutski na ozljede mekih tkiva, posebno na upalu mišića nakon vježbanja i modrice, piše Biomedical Reports.

Jača imunološki sustav

"Ananas zadovoljava dnevne potrebe za vitaminom C. Jedna šalica narezanog ananasa osigurava 131 posto vaših potreba", kaže Shapiro.

Prema Rueven, to definitivno nije nešto što treba zanemariti. Vitamin C poboljšava funkciju imunološkog sistema, a može i pomoći tijelu u stvaranju kolagena. Kolagen je protein odgovoran za zdravlje i elastičnost vaše kože, zglobova i mišića.

Obiluje antioksidansima

Ananas sadrži velike količine antioksidansa poznatih kao flavonoidi. Ovi spojevi povezani su sa smanjenjem utjecaja nekoliko kroničnih zdravstvenih stanja, od astme do bolesti srca.

Na primjer, pregled iz 2008. u British Journal of Nutrition sugerira da flavonoidi potiskuju upalu u centralnom živčanom sistemu. Pregled iz 2013., objavljen u Journal of Nutrition and Biochemistry, ukazuje na ulogu flavonoida u stabilizaciji razine glukoze i smanjenju inzulinske rezistencije.