Vijesti

Cvijanović u UN-u: Schmidt mi je prijetio uoči sjednice Vijeća sigurnosti

Predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, nakon Schmidtovog izvještaja o situaciji u Bosni i Hercegovini, obratila se Vijeću sigurnosti UN-a zahvalivši se za podršku suverenitetu BiH koju pruža veliki broj država članica.

Cvijanović je istaknula tri tačke u svom obraćanju. Prva tačka odnosi se na poštivanje Daytonskog sporazuma koji je, po mišljenju Cvijanović, jedini realan put za stabilnost BiH.

"Ustav BiH je pažljivo dizajniran i uspostavio je sistem u kojem jedna grupa ne može doći pod vlast drugih dviju grupa", kazala je Cvijanović.

Druga tačka, ističe, predstavlja da je bh. entitet Republika Srpska, na osnovu Daytonskog sporazuma, pristala na visoko decentraliziranu državu.

"Treća tačka je da je BiH postala više centralizirana zbog intervencija međunarodne zajednice", kazala je Cvijanović.

Predsjedavajuća Cvijanović je također istaknula važnost podrške Vijeća sigurnosti UN-a te naglasila da je situacija u zemlji stabilna, uprkos nekim izjavama koje se čuju.

Ona je dodala kako je glavna prijetnja kršenje Daytonskog sporazuma, a ne političke izjave. Kazala je da je to ugrozilo vladavinu prava, a krivični zakoni su postali ruglo pravne države.

"Uoči sjednice Vijeća sigurnosti UN-a, Schmidt mi je prijetio da će mi pokazati odgovor koji mi se neće svidjeti ako se usudim dovesti u pitanje njegov legitimitet. Ovaj arogantni i odbacujući stav nikome ne koristi i potkopava demokratski izabrane zvaničnike što podriva demokratske procese u BiH", kazala je Cvijanović.

Predsjedavajuća Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Željka Cvijanović, izrazila je kritiku na potez visokog predstavnika i ponovo ukazala na dvije opasne prijetnje koje ugrožavaju ustavnost, stabilnost i suverenitet zemlje.

Prva prijetnja je nezakonita transformacija visokog predstavnika u autokrata, koja dovodi do proširenja despotskih ovlasti koje nisu podložne ograničenju i nadzoru. 

"Druga prijetnja ustavnosti dolazi iz same institucije koja je obećala da će je braniti. Ured visokog predstavnika (OHR) i određene međunarodne sile se miješaju u pravosuđe, a tri strana suca koji ne govore lokalne jezike i ne poznaju detalje pravnog sistema države, također narušavaju demokratske procese u zemlji", kazala je Cvijanović.

Predsjedavajuća se također kritički osvrnula na odluku specijalnog predstavnika o državnoj imovini, te pozvala na poštivanje Daytonskog sporazuma i vladavinu prava u skladu s demokratskim načelima, a ne pod utjecajem međunarodnih aktera.

Cvijanović je naglasila kako RS ima službenu politiku koja se zalaže za suverenitet i mir BiH te Daytonski sporazum, ali ne prihvaća odluke diktatorskih visokih predstavnika i međunarodnih utjecaja.

Izrazila je nezadovoljstvo i kritiku prema visokom predstavniku za njegov "kolonijalni stil" te pozvala na poštivanje demokratskih procesa u zemlji, uz naglašavanje da on nema pravo vladati BiH odlukama bez saglasnosti institucija BiH.

"Poštovane članice, ako pročitate izvještaj visokog predstavnika za ovu zemlju, vidjet ćete da se on ponaša izuzetno kolonijalno, kao da se mještani, kojima on vlada, ne ponašaju civilizirano i da ne žele da slušaju svog benevolentnog vladara", zaključila je Cvijanović, navodeći da izvještaj RS naglašava da RS poštuje suverenitet države BiH u okviru Daytonskog sporazuma.