Odgovarao na pitanja

Dačić se pravdao u New Yorku: Srbija osuđuje napad Rusije na Ukrajinu

Dačić je kazao kako Srbija ima minimalnu ekonomsku saradnju s Ruskom Federacijom, za razliku od nekih zemalja koje su uvele sankcije, a ekonomska saradnja s Rusijom im stalno raste

Srbija osuđuje napad Rusije na Ukrajinu i tim povodom nije politički neutralna, izjavio je srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić koji boravi u New Yorku kao član delegacije Srbije na Općoj skupštini Ujedinjenih naroda.

"Glasali smo za sve rezolucije koje su bile u Ujedinjenim narodima i nekoj drugoj međunarodnoj organizaciji gdje se osuđuje kršenje teritorijalnog integriteta Ukrajine", rekao je Dačić odgovarajući na pitanje o tome zašto se Srbija ponovno nije saglasila s odlukom Vijeća Evrope o produženju embarga Rusiji zbog agresije na Ukrajinu.

Dačić je kazao kako Srbija ima minimalnu ekonomsku saradnju s Ruskom Federacijom, za razliku od nekih zemalja koje su uvele sankcije, a ekonomska saradnja s Rusijom im stalno raste.

"I onda se mi pitamo važi li to i za naš slučaj, a očigledno ne važi. I onda vidite da tu postoje dvostruki standardi i aršini. I kad to pitanje postavite, morate voditi računa o svojim državnim i nacionalnim interesima, kada razgovarate o mjerama ili aktivnostima koje poduzimate na multilateralnom planu", rekao je Dačić u izjavi za Glas Amerike.

Srbija je jedna od rijetkih zemalja u Evropi koja nije uvela sankcije Rusiji a njezin predsjednik Aleksandar Vučić kazao je kako neće uvoditi sankcije sve dok bude mogao izdržati pritiske iz evropskih zemalja.

Vučić se dosada oglušio na višestruke pozive da uskladi svoju vanjsku politiku s onom EU i uvede sankcije Rusiji pravdajući to bliskim odnosima i ovisnošću o ruskim energentima, no priznao je da će u jednom trenutku morati pristati na međunarodne zahtjeve.