Politika

Dan Općine Stari Grad: Odata počast utemeljitelju Sarajeva, najvećem vakifu grada, najboljim sinovima i rahmetli predsjedniku

Povodom Dana Općine Stari Grad, 02.maja, jutros je učenjem Fatihe i polaganjem cvijeća odata počast utemeljitelju Sarajeva Isa-begu Ishakoviću, najvećem vakifu grada Gazi Husrev-begu, najboljim sinovima koji leže na Šehidskom mezarju Kovači i rahmetli predsjedniku RBIH Aliji Izetbegoviću. Kako je istakao općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić, to je višegodišnja tradicija, ali i jedna cjelina bez koje danas ne bismo bili ovdje gdje jesmo.

Uz čestitku svima koji obilježavaju 02. maj kao svoj dan, Hadžibajrić je podsjetio da je Općina Stari Grad 02. maj kao Dan Općine počela obilježavati odmah nakon agresije na našu zemlju, ukazavši da su se upravo na njenoj teritoriji te 1992. godine odigravali ključni događaji. Osim toga, ova općina jedina je radila u punom kapacitetu tokom agresije na grad.

Hadžibajrić sa delegacijom

“Općina Stari Grad je sigurno iznijela teret odbrane grada Sarajeva, a samim tim i države BiH. Malo ko zna da je u Općini Stari Grad funkcionisalo puno rukovodstvo tokom agresije, što nije bio slučaj u općinama Centar i Novo Sarajevo, Novi Grad djelimično, a Ilidža, Vogošća, Ilijaš, Hadžići i Trnovo su bili okupirani. Jedina općina koja je tada radila u punom kapacitetu je Stari Grad.” Podsjetio je da je Općina Stari Grad u poslijeratnom periodu značajno obnovljena, prvenstveno vlastitim sredstvima. “ Samo u posljednih 12-13 godina uložili smo više od 120 miliona maraka u obnovu i razvoj naše općine, mahom vlastitih sredstava, i mi ćemo nastaviti graditi i razvijati Stari Grad i u budućnosti,” poručio je Hadžibajrić.”

Jedina delegacija koja zvanično odaje počast utemeljitelju Sarajeva

Hafiz Sadrudin ef.Išerić, imam Careve džamije, dočekao je jutros delegaciju Općine Stari Grad u haremu Careve džamije te izrazio zadovoljstvo zbog tradicije koju ova lokalna zajednica njeguje. “Ono što ja posebno cijenim i poštujem kod rukovodstva Općine Stari Grad jeste da je to jedina institucija u gradu Sarajevu, ponavljam jedina institucija, koja oficijalno dolazi na mezar Isa bega Ishakovića i time odaje počast i priznanje njemu koji je utemeljio ovaj naš šeher Sarajevo,” kazao je hafiz Išerić, te dodao da se nada da će se dugogodišnja dobra saradnja između lokalne zajednice i Islamske zajednice nastaviti i ubuduće.

Počast odata Gazi Husrev-begu

Počast Gazi Husrev-begu, najvećem vakifu grada, odata je u njegovom turbetu, te u haremu Gazi Husrev-begove džamije gdje je delagaciju dočekao mr Dženan Kaljanac, sekretar Gazi Husrev-begovog vakufa. “Svima čestitam naš Dan općine i posebno mi je drago što smo se okupili na ovom mjestu ispred turbeta velikog gazije, Gazi Husrev-bega. Mi ovu godinu obilježavamo kao poseban jubilej, a to je pola milenijuma od njegovog dolaska u Sarajevo jer poznato je da je Gazi Husrev-beg došao u Bosnu 1521. godine.”

Delegacija Starog Grada na mezarju Kovači

Na Šehidskom mezarju Kovači delegacija je položila vijenac i proučila Fatihu na centralnom spomen obilježju, a potom i mezaru prvog predsjednika RBiH Alije Izetbegovića. Delegaciju Općine Stari Grad predvodili su općinski načelnik mr Ibrahim Hadžibajrić i predsjedavajući Općinskog vijeća dr.sc Mirza Batalović, a činili su je pomoćnici općinskog načelnika, zamjenici predsjedavajućeg Općinskog vijeća i šefovi Klubova stranaka koje djeluju u Općinskom vijeću.Povezani postovi: