Ekonomija

Danas isplata penzija: Penzioneri sa minimalnim primanjima će dobiti ‘pomoć’ od Novalića

Penzionerima u Federaciji BiH danas će biti uplaćene penzije za novembar mjesec. Kako se navodi penzije će dobiti 433.880 penzionera. Isplata penzija će danas mnoge obradovati.

Prosječna penzija korisnika samostalne penzije, a kojih je u novembru 356.205, iznosi 557,28 KM. Dok je prosječna penzija svih penzionera 482,75 KM.

U skladu sa Zakonom o MIO/PIO, penzije za mjesec novembar bit će isplaćene preko jedinstvenog računa riznice FBiH.

Ukupno potrebna sredstva za isplatu penzija za novembar iznose oko 220 miliona KM. Navode ovo iz Federalnog zavoda za penziono i invalidsko osiguranje u objašnjenu za isplata penzija.

U skladu s Odlukom Vlade FBiH o povećanju najnižih penzija, najniža penzija za novembar iznosi 445,65 KM. Zajamčena 531,86 dok je najviša penzija 2.174,48 KM.

Dakle, na minimalnu penziju ovog mjeseca dobit će 21 KM. Ovo “veliko” povećanje omogućio je federalni premijer, Fadil Novalić.

Ovo je samo dokaz koliko trenutna Vlada FBiH nema sluha za najugroženije kategorije. Činjenica je da naši penzioneri žive na rubu egzistencije. Svakodnevno su suočeni sa enormnim rastom osnovnih životnih namirnica i energenata, dok njihova minimalna primanja ostaju ista.

Penzioneri koji imaju minimalnu penziju od 445 KM uspiju da plate režije i neophodne lijekove, za hranu se snalaze. Mnogi navode kako ne bi preživjeli da im nije povremene pomoći familije.

Detaljnije o životu prenzionera čitajte ovdje.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare