sarajevo

Dani otvorenih vrata u Think pink centru u Sarajevu, u mjesecu borbe protiv raka grlića materice

Organizacija 'Think pink - zajedno smo jedno' najavila je Dane otvorenih vrata u Think pink centru u Sarajevu, tokom januara koji se obilježava kao mjesec posvećen podizanju u svijesti o karcinomu grlića materice.

Razgovor sa onkologom Nailom Mahić planiran je za 22. januar, edukacija i radionica za mlade bit će upriličena 27. januara, a predavanje citologa Nine Jurić zakazano je za 30. januar.

"Sve aktivnosti su besplatne i počinju u 17 sati u Think pink centru, na adresi Trg fra Grge Martića 4/II kod Katedrale. Prijave na telefon +387 66 000 335. Rak grlića materice predstavlja jedan od rijetkih tipova karcinoma koji se može dijagnostikovati, spriječiti i liječiti na vrijeme. Mjesec januar posvećen je podizanju svijesti o važnosti ranog otkrivanja te bolesti", navodi se.

Organizacija 'Think pink - zajedno smo jedno' prepoznala je važnost i potrebu da se pruži podrška, pomoć i ponudi edukacija oboljelim ženama, kao da se i podiže svijest o problematici ginekoloških karcinoma.

"Pacijentice, koje se suočavaju sa bolešću, uz liječenje nisu imale dodatne usluge vezane za psihosocijalnu podršku te smo odlučili da dio svojih aktivnosti posvetimo i njima. U Think pink centru tako je već održano okupljanje pacijentica oboljelih od ginekoloških karcinoma, a govorili smo o njihovim potrebama, te smo za neke od njih već obezbijedili određene usluge što namjeravamo dodatnim aktivnostima proširivati", istaknuto je.

Januar se obilježava kao mjesec borbe protiv raka grlića materice, bolesti od koje svake godine umre više od 300.000 žena u svijetu. Cilj je skretanje pažnje na opasnosti tog karcinoma, kao i na velike mogućnosti ranog otkrivanja i prevencije.

"Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, čak 12 posto smrtnosti kod žena izazvano je tim oblikom raka. Uz odgovarajuće prventivne preglede, vakcinaciju i liječenje, rak grlića materice je, u velikoj mjeri, moguće spriječiti ili izliječiti", navodi se u saopćenju za javnost.