Vijesti

Delića razapinju zbog EXPO-a. On tvrdi da je sve čisto

U javnosti se velika prašina digla vezano za predstavljanje Bosne i Hercegovine na međunarodnom sajmu EXPO 2020 u Dubaiju. Tačnije, postavlja se pitanje na osnovu čega su uplaćena sredstva u iznosu od 4.189.500 KM za operativne uloge organizacije učešća bh. privrednika na Svjetskoj izložbi EXPO 2020. Dubai. Na današnjoj sjednici Skupštine KS

Vladi i Ministarstvu Privrede KS, na čijem je čelu Adnan Delić, zamjera se što je novac izdvojen, iako budžetom KS, usvojenim početkom ove godine, taj novac nije bio predviđen, te se zamjera na činjenici da nije proveden postupak javnih nabavki, nego je proveden pregovarački postupak.

Danas je zastupnica Stranke demokratske akcije Jasmina Bišćević Tokić kazala da je 12. oktobra usvojen dopunjeni plan javnih nabavki u Ministarstvu privrede gdje su se pozvali na budžet KS, te istakla da se radi o iznosu 4.189.000 KM, ali da joj nije jasno iz kojeg dijela budžeta su ta sredstva osigurana za EXPO.

Raport je istražio šta je u pozadini. Iz Ministarstva privrede KS rečeno nam je kako tačno da je proveden pregovarački postupak bez objave obavještenja sa EXPO 2020 Dubai LLC.-SO., te da je to u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama Bosne i Hercegovine.

“Zbog specifičnih okolnosti procedura je provedena na osnovu Odluke o pokretanju pregovaračkog postupka bez objave obavještenja sa jednim ponuđačem za nabavku usluga za realizaciju i organizaciju učešća na svjetskoj izložbi EXPO 2020. Na osnovu suštinskih razloga, a koji se prije svega odnose na zaštitu ekskluzivnih prava, samo jedan dobavljač je u poziciji da ovu uslugu osigura svim zemljama svijeta, pa tako Bosni i Hercegovini, a to je, kako smo već rekli, organizator Expo 2020 Dubai LLC.-SO”, kažu u Ministarstvu.

Tako je ugovor potpisan sa, kako navode iz Ministarstva privrede, ekskluzivnim dobavljačem, EXPO 2020 Dubai LLC.-SO, a ukupan iznos je 3.990.000,42 KM bez PDV-a. Kako je stopa PDV-a u Ujedinjenim Arapskim Emiratima je 5 posto, ukupan iznos je 4.189.500 KM. Ovaj iznos isplaćivat će u četiri rate. Shodno ugovornoj obavezi, prva rata se uplaćuje po potpisivanju ugovora, a ostale tri shodno izvršenim obavezama iz Ugovora. Iz Ministarstva kažu kako će prve dvije rate biti plaćene iz Budžeta 2021. godine, a ostale dvije iz Budžeta 2022.

Na pitanje kako je izabrana agencija koja će pružiti usluge marketinga i logistike za bh. privrednike na EXPO-u u Dubaiju, te o kojoj je agenciji riječ, rečeno nam je da Ministarstvo privrede, odnosno Vlada KS nisu izabrali niti jednu agenciju, niti su potpisali ugovor ni sa jednom agencijom.

“Vlada KS je zadužila Ministarstvo privrede da provede pregovarački postupak s organizatorom svjetske izložbe, EXPO 2020 Dubai LLC.-So, dok je EXPO 2020 Dubai, shodno svojim standardima i kriterijima, angažirao mnoge kompanije koje rade na različitim segmentima realizacije ove izložbe. Što se tiče agencija koje rade implementaciju našeg programa, to su certificirani i areditovani EXPO dobavljači, agencije Simmetrico i Via Creative Marketing Management, dakle to su agencije koje sarađuju sa EXPO 2020 Dubai na svim aktivnostima potrebnim za predstavljanje Bosne i Hercegovine na EXPO 2020”, pojasnili su iz Ministarstva privrede KS.

Potcrtavaju kako Ministarstvo privrede KS, odnosno Vlada KS, nije učestvovala u izboru bilo koje agencije, niti će imati ugovor sa agencijom ili agencijama.

“Opet ponavljamo, Ugovor je potpisan sa EXPO 2020 Dubai LLC.-So, organizatorom svjetske izložbe Expo 2020 Dubai. EXPO 2020 Dubai je shodno svojim standardima i kriterijima angažovao mnoge kompanije koje rade na različitim segmentima realizacije, kao što su oficijelni partneri za transport, špediciju, komunikaciju, event menadžment Svjetske izložbe. Samo neki od službenih partnera su: Nissan, Mastercard, PepsiCo, SAP, Siemens, Cisco, Emirates National Bank, Emirates Airlines, L'Oréal groupe, UPS, Dubai Chamber, Canon, digitalI4, Domino's, Jacobs, Swatch, i.t.d.”, kažu iz Ministarstva privrede.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare