Der Spiegel: Hrvatski policajci bičuju i tjeraju migrante u BiH

439

Njemački list “Der Spiegel” objavio je snimke za koje tvrde da prikazuju brutalnost hrvatske policije prema migrantima koji iz Bosne i Hercegovine pokušavaju prijeći u Hrvatsku. Video koji donosi list nastao je u martu 2020. u blizini mjesta Poljana.

Za osobe u tamnim odorama tvrdi se da su pripadnici hrvatske policije koji prisilno tjeraju ljude iz Hrvatske u Bosnu i Hercegovinu.

Novinari lista Spiegel tvrde i da hrvatski policajci primjenjuju psihičko i fizičko nasilje te da koriste bičeve, palice i kamenje, prenosi N1.

Uznemirujuća videosnimkaobjavljena je i na YouTube kanalu organizacije Border Violence Monitoring.

Tražitelji azila već godinama prijavljuju zlostavljanje hrvatske policije i tjera ih se u Bosnu i Hercegovinu, tvrdi Spiegel.

Fotografije organizacija pokazuju izbjeglice pune rana, slomljenih ruku, izbijenih zuba i crnih podljeva na njihovim leđima. Nevladine organizacije, liječnici i UN-ova agencija za izbjeglice prikupile su hiljade takvih svjedočanstava.

“Pushbackovi”, kako ih se naziva, ne krše samo hrvatski zakon o izbjeglicama već i evropsko pravo te Ženevsku konvenciju o izbjeglicama. Umjesto da im se daje pravo da budu saslušani, tražitelji azila se tuku, navodi list.

O napadima na migrante u listopadu je pisao i The Guardian.

Osim premlaćivanja i pljačkanja njihove imovine prijavljen je i jedan slučaj seksualnog zlostvaljanja, objavio je britanski list.

Isječci iz snimka

Prema izvještajima Danskog vijeća za izbjeglice, baziranom na svjedočenjima migranata koji su bili meta navodnih napada u periodu između 12. i 16. listopada, počinitelji su, piše list, pripadnici hrvatskih policijskih snaga.

Humanitarni radnici su opisali fotografije i medicinske zapisnike o ovim napadima kao “mučne” i “šokantne”.

Minista unutrašnjih poslova RH Davor Božinović tada je kazao: “I navedeni, a pogotovo konkretni novinar, su puno objavljivali članke u kojima su optuživali hrvatsku policiju za nezakonito djelovanje, a nikada, zanimljivo, nisu kazali ništa o tome kako hrvatska policija humano djeluje. Koliko je ljudi, trudnica spasila. Ništa o tome”.