Magazin

Diže iz mrtvih: Recept za supu od paradajza s tjesteninom i parmezanom

Dobro maslinovo ulje i domaće povrće osnova su fine italijanske supe koja lako može poslužiti kao glavno jelo zahvaljujući tjestenini i siru.

Osvježavajući limun, biber i chilli čine je i specijalitetom koji vraća energiju organizmu.

Sastojci za italijansku supu od paradajza:

4 kašike maslinovog ulja
1 srednji luk
2 srednje mrkve
1 mali komadić korijena celera
1 kašika paste od paradajza
2 šoljice sjeckanog sezonskog povrća (krompir, tikvice, grašak ili prema želji)
4 čehna bijelog luka
½ kašikice sušenog origana
½ kašikice sušenog timijana
1 velika konzerva pelata
700 ml povrtnog temeljca
2 šoljice vode
1 kašikica morske soli
1 kapika limunova soka
1 kašikice šećera
2 lovorova lista
1 prstohvat chillija u pahuljicama
2 prstohvata svježe mljevenog bibera
1 šalica sitne tjestenine
100 g parmezana

Priprema:

Zagrijte tri kašike maslinovog ulja pa popržite nasjeckani luk. Zatim dodajte nasjeckanu mrkvu i celer. Za deset minuta dodajte pastu od paradajta i prstohvat soli te miješajte koju minutu.

Dodajte sezonsko povrće (prema potrebi narežite), sjeckani bijelik luk, origano i majčinu dušicu. Kuhajte dok ne zamiriše uz često miješanje, oko 2 minute.
Ulijte pelate sa sokom, temeljac i vodu. Dodajte sol, šećer, lovorov list i pahuljice chillija. Začinite obilno svježe mljevenim crnim biberom.

Pojačajte vatru na srednje jaku i kad supa zavrije, djelomično poklopite tako da para može djelomično izaći. Kuhajte na laganoj vatri, a zatim skinite poklopac i dodajte tjesteninu. Nastavite pirjati nepokriveno dok se tjestenina ne skuha.
Maknite lonac s vatre, a zatim uklonite lovorov list. Umiješajte limunov sok i preostalu kašiku maslinovog ulja. Probajte i prema potrebi posolite ili dodajte bibera. Izvadite supu u tanjure i pospite ribanim parmezanom.