Svijet

Dodaju ulje na vatru. Rusija će priznati dvije odmetnute ukrajinske regije?

Ruski parlament glasat će u utorak da li da odluči da zatraži od predsjednika Vladimira Putina da prizna dvije odcijepljene regije u istočnoj Ukrajini kao nezavisne teritorije, saopćio je predsjednik donjeg doma parlamenta, Državne Dume.

Predsjednik Dume Vjačeslav Volodin izjavio je da će poslanici razmotriti dvije alternativne rezolucije o priznavanju samoproglašenih narodnih republika Donjeck i Lugansk, u regiji poznatoj kao Donbass, u kojoj se separatističke snage bore protiv ukrajinske vojske od 2014.

U okviru prve alternative, poslanici će uputiti apel direktno Putinu da prizna dvije regije kao nezavisne teritorije. Druga, koju su sponzorirali poslanici vladajuće stranke Jedinstvena Rusija, traži stav ministarstva vanjskih poslova i drugih vladinih agencija.

Sukob na istoku Ukrajine dio je šire krize, dok Sjedinjene Države upozoravaju da bi Rusija mogla napasti Ukrajinu svakog trena nakon što je nagomilala više od 100.000 vojnika u blizini granica susjedne zemlje. Rusija negira da ima bilo kakav plan te vrste i optužuje Zapad za histeriju.

Priznanje dvije regije bilo bi značajan korak ka praktičnom ukidanju postojećeg mirovnog procesa iz Minska za istočnu Ukrajinu, za koji Rusija tvrdi da se obavezala na njega. Zbog tog razloga, neki analitičari su skeptični da bi Putin mogao poduzeti takav korak.

Alternativni put konsultiranja ministarstva vanjskih poslova izgleda da ima za cilj kupovinu vremena i izbjegavanje direktnog bavljenja tim pitanjem, u trenutku kada su vojne napetosti visoke ali Rusija tvrdi da ima još prostora za diplomatiju.

Ideja da se zatraži od Putina da prizna odcijepljene teritorije prvo je cirkulirala 19. januara, ali su trebale sedmice da se ona pojavi na dnevnom redu parlamenta, dok Kremlj odbija komentirati svoj stav o tome, prenosi Reuters.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare