ponovo optužuje

Dodik danas slavi “međunarodno priznanje” RS: Dejtonski sporazum je propao!

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik obratio se novinarima na press konferenciji u Banjoj Luci, na dan kada je potpisan Dejtonski mirovni sporazum.

Dodik kaže da je na taj dan "u suštini međunarodno priznata RS, koja je dala ovlaštenje Srbiji, odnosno Saveznoj Republici Jugoslaviji da tada u ime nje potpiše Opći okvirni sporazum".

Pritisci i napadi

Dodaje da su sporazum potpisali još Hrvatska i, kako je rekao, "nepostojeća Republika BiH, koju je predstavljao Alija Izetbegović koji nije imao legitimitet ni Srba ni Hrvata, ali su moćnici u svijetu smatrali da on treba da bude taj potpisnik".

"Takva državna zajednica je pokazala nesposobnost da funkcioniše, dok RS pokazuje mogućnost da funkcioniše uprkos stalnim pristiscima i napadima.

I Rusija tvrdi da postoje pritisci kolektivnog Zapada, predvođenog Sjedinjenim Američkim Državama i Velikom Britanijom.

RS nema nijednu godinu od 28 godina nakon Dejtona u kojoj je mogla da se posveti razvoju i stabilnosti. Uvijek su bile neke izmišljene reforme i tražilo se od RS da odustane od autoriteta i nadležnosti", kaže Dodik.

Dodaje da je na djelu pokušaj unitarizacije BiH i razgradnja RS.

Prazna ljuštura

"Kolonijalni upravnici, koji danas stoluju u Sarajevu, kroz razne mahinacije i zloupotrebe pokušavaju da učine nemoguće, a to je da RS dovedu u poziciju prazne ljušture", rekao je Dodik.

Kaže da se to sada pokušava provesti kroz pitanje države imovine.

"To se najbolje vidi kroz proces koji se pokušava provesti kroz proces javne imovine. Јavna imovina po Dejtonskom sporazumu pripada entitetima", izjavio je Dodik.

Dodao je da politiku bazira na vraćanju nadležnosti sa nivoa BiH na nivo manjeg bh. entiteta.

Tvrdi da se protiv RS "vodi hibridni rat na političkom, finansijskom i svakom drugom planu".

"Dakle, na ovaj dan mi ne proslavljamo Dejtonski sporazum, jer je on propao. Ostale su krhotine koje još negdje egzistiraju u nekim dijelovima kroz proces odlučivanja", rekao je Dodik, dodavši "da bi neki željeli da svedu proces odlučivanja u BiH na priču jedan čovjek, jedan glas".

"Zato RS mora biti oprezna, zato danas mi slavimo dan našeg međunarodnog priznanja, a ne Dejtonski sporazum", rekao je Dodik, koji je "rekao da se protiv predstavnika RS vrši progon kroz međunarodne i lokalne pravosudne institucije, dok se oni bore kolonijalne uprave u BiH".

Rekao je da "vrhunac svega predstavlja nelegitimni privatni visoki predstavnik".

"Sve oko visokih predstavnika u prošlosti je bilo potpuno nakaradno, osim prvog koji je imenovan na predviđen način", naveo je Dodik.