Politika

Dodik ima savjet i za Erdogana: Trebao bi biti dosljedan i zalagati se da BiH bude konfederacija tri države

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik istakao je za Srnu da “u potpunosti podržava ideju o stvaranju srpskog svijeta, koja nije usmjerena protiv bilo koga i jedini joj je cilj saradnja i očuvanje srpskog nacionalnog i kulturnog identiteta”.

Dodik je rekao da pozdravlja tu ideju “jer je ona patriotska i nema nikakve teritorijalne pretenzije, niti bi nanijela štetu bilo kome”.

“Ova ideja je s ciljem saradnje i očuvanja srpskog identiteta, jezika, kulture, što su uradili mnogi narodi prije nas i niko nije pravio problem oko toga, a kada tu ideju iznesu Srbi odmah se diže galama i tenzija. Očigledno je da Bakir Izetbegović napadima na samu ideju o stvaranju srpskog svijeta pokušava da povrati uzdrmani ugled među svojim bošnjačkim narodom preko Srba, ali ni to mu neće pomoći”, naglasio je Dodik.

Upitan da prokomentariše najave turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana da će pojačati lobiranje za nezavisnost Kosova, Dodik je naglasio da se taj problem ne može riješiti priznanjem Kosova, već je rješenje u dijalogu Beograda i Prištine.

“Niko sa strane ne može da rješava taj problem, već je ključ rješenja u dijalogu. Uz dužno poštovanje prema Erdoganu, Turska bi trebalo da poštuje realnost u regionu i ako već tako razmišlja o Kosovu zašto to razmišljanje ne primijeni i na RS i ne podrži njeno otcjepljenje od BiH pa da svi živimo mirno kao dobri susjedi”, poručio je Dodik.

Dodik je rekao da je zanimljivo da je Erdgan na Kipru govorio o dvije države, dodavši da o Kipru treba da odlučuju njegovi stanovnici Grci i Turci, a ne Erdogan.

“Shodno tome, Erdogan bi trebalo da bude korektan i do kraja dosljedan pa da se založi da BiH bude konfederacija tri države”, dodao je Dodik.Povezani postovi: