Politika

Dodik ipak nije skroz ‘slomio’ opoziciju u RS. Predlagao formiranje vlade kao da je ratno stanje, dobio odbijenice

Iako je Milorad Dodik uspio okupiti opoziciju u RS za potrebe bojkota državnih institucija, čini se da mu ne ide drugi dio plana – napraviti vladu nacionalnog jedinstva.

Naime, Dodik je, kako to prenose mediji, na sastanku s liderima svih stranaka u RS predložio da se formira koncentraciona vlada kako bi ‘ojačajo’ institucije RS u ‘teškim vremenima’, a sve zbog odluke visokog predstavnika Valentina Inzka da nametne zakon o zabrani negiranja genocida.

Inače koncentracione vlade se formiraju u vrijeme vanrednog stanja, rata ili neke katastrofične elementarna nepogode.

No, čini se da opozicija nije nasjela na takvu ideju lidera SNSD-a. Vidi se to iz reakcija koje dolaze.

“Odlazak u Skupštinu na poziv Čubrilovića je isključivo bio zbog štetne Inckove odluke. Nekakve priče o zajedničkim, koncentracionim ili nekim drugim prelaznim vladama u RS su potpuno irelevantne i ne zaslužuju širi komentar. Naš stav se zna i Tačka!”, naveo je Branislav Borenović, lider PDP-a.

Isto je kazao i Nenad Nešić, šef DNS-a.

“DNS smatra da Republika Srpska ima mnogo važnijih tema na dnevnom redu i nećemo učestvovati u pregovorima o koncentracionoj vladi. Moja želja bila je da postignemo jedinstvo o zaštiti interesa Republike Srpske, a ne da razgovaramo o jedinstvu u rasprodjeli fotelja i funkcija”, rekao je Nešić.Povezani postovi: