Vijesti

Dodik: Kroz Mali Šengen relaksiramo odnose. Oštro kritizirao ministricu Turković

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik kazao je danas na press-konferenciji u Sarajevu da Republika Srpska neće dati saglasnost za priznanje Kosova te da je taj stav prenio i delegaciji Švedske sa kojom se sastao.

Dodik je istakao da je RS spremna na saradnju sa regionom u okviru inicijative Mali Šengen.

O NATO-u

“RS je ta koja ne želi dati saglasnost da BiH prizna Kosovo, ali postoji mogućnost da se odnosi relaksiraju kroz projekat Malog Šengena, nadam se da ćemo uskoro moći ući u taj proces”, rekao je Dodik.

Dodik je na konferenciji u Istočnom Sarajevu rekao da je švedskoj delegaciji prenio stav podrške ovoj inicijativi, navodeći da su i druga dva člana Predsjedništva BiH podržala ovu inicijativu.

Govoreći o NATO-u, Dodik je rekao da BiH ne može biti natjerana na nešto oko čega nema unutrašnjeg konsenzusa. Istakao je da je apsolutno jasno da nema saglasnosti oko ulaska BiH u NATO, ali je dodao je da je važno obezbijediti saradnju sa NATO.

BiH nije izgradila poziciju ni po jednom niti drugom pitanju niti je bilo na dnevnom redu takvo nešto, sem što je poznato da je ministrica vanjskih poslova bez ovlaštenja Predsjedništva, sama, unilaternalno, kršeći ustavne odredbe bila uključena u davanje saglasnosti nekim evropskim forumima za stavove o Bjelorusiji”.

“Ministrica vanjskih poslova je bez ikakvog ovlaštenja Predsjedništva, kršeći ustravne odredbe bila uključenja u davanje saglasnosti evropskim forumima za stavove o Bjelorusiji. To nije stav BiH, stvara zabludu koja nije dobra i unosi probleme u samu BiH. Odnosi ostaju dobri sa Švedskom, zamolili smo ministre da pomognu u daljoj afirmaciji evropskog puta BiH”, kazao je Dodik.

Istakao je činjenicu da su članovi Predsjedništva BiH boravkom u Briselu prije nekoliko dana upoznati sa paketom pomoći za zapadni Balkan od 9 milijardi eura.

Projektna dokumentacija

Odgovarajući na novinarsko pitanje, kazao je da se prilikom prethodnog odlaska u Brisel došlo do neugodnosti jer neki od projekata za koje se apliciralo nisu imali svu dokumentaciju.

“Prije nekoliko dana kada smo boravili u Briselu, za dio projekata iz FBiH smo imali samo nazive projekata, nismo okvire. RS je dostavila svu potrebnu dokumentaciju. Ja ne mogu da govorim koji su to projekti, rekao sam da ćemo danas o tome i Komesar za proširenje će imati priliku da upozna i javnost i nas ovdje. Očigledno da neće biti svih 10 projekata, ali tu su Koridor 5c, projekti digitalizacije. Četiri projekta iz RS, pet iz FBiH i jedan zajednički rekonstrukcija pruge Doboj-Tuzla. Šta će EU odlučiti, ne mogu da licitiram o tome zaista”, rekao je Dodik.

 

 Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare