Milorad Dodik u Srbiji NATO
Politika

Dodik nazvao NATO zlotvorima, EU poručio da ne želi ultimatume i ponovo najavio secesiju RS

Predjsednik Republike Srpske Milorad Dodik govorio je o Somboru u Srbiji na skupu povodom godišnice NATO bombardovanja tadašnje SR Jugoslavije zbog zločina na Kosovu.

Dodik je NATO nazvao zlotvorima kojima nikad neće oprostiti niti zaboraviti to što su uradili.

“Okupili smo se da bi obilježili ono što se desilo te godine od strane zlotvora koji je naložio da se bombarduje Srbija i ubijali nevini ljudi. Okupljamo se zahvaljujući predsjedniku Vučiću da se agresija ne zaboravi i da se nazove pravim imenom, a ne nekakva operacija kako su je nazivali”, rekao je Dodik i dodao:

“Ne da se sjećamo nego da nikako ne zaboravimo i nikada nećemo što se mene tiče ni zaboraviti ni optostiti”.

“Ne možemo da oprostimo zato što su su bili bezdušni, zato što su išli da nas ponize. Nas su izabrali da budemo njihovo vježbalište, a onda su raznim sredstvima uticali da oni koji su počinili zločine ne odgovaraju. Nije čak razgovarano ni o reparacijama a onda su došli i ponudili kredite da obnavljamo što su porušili. Nismo mogli da obnovimo djecu koju smo izgubili”, naveo je Dodik u Srbiji o NATO.

On je rekao da “im ne vjeruje i nikada neće”.

“Izgubili su obzir prema onima koje su nazvali kolateralnom štetom. Mi nismo kolateralna šteta. Naša djeca su ginula sa traumama. Onda dođu i kažu da treba da zaboravimo i da idemo dalje. Oni moraju da shvate da srpski narod čine jednako i živi i mrtvi i oni koji će se roditi i zato je naša odgovornost da nikada ne zaboravimo šta su radili. Ja im se nikada neću klanjati”.

Omda je govorio o EU i putu ka EU, kazavši da ne želi nikakve ultimatume.

“EU za koju smo vjerovali da je mjesto gdje treba da idemo, danas nam samo postavlja ultimatum, mi ne želimo ultimatum. Znamo da ne smijemo da izgubimo naš suverenitet, da suverenitet koji imamo je građen na volji naroda. To je ono što trebaju i moraju da nam priznaju”, rekao je Dodik.

Govor je iskoristio da ponovo govori o secesiji RS ako im se ‘oduzme imovina’.

“Pokušavaju da nam uzmu imovinu, onu za koju smo se borili, onu koju smo dobili Dejtonskim sporazumom, onu koju su napisali u Ustavu BiH. Mnogo čega oteli su od nas, sada hoće da otmu imovinu a ja im poručujem, onog trenutka ako pokušate da otmete imovinu sazvali ste sjednicu Narodne skupštine na kojoj ćemo donijeti odluku o samostalnosti”, poručio je predsjednik Srpske i dodao:

“Dosta nam je lažnih obećanja, i neću više da vas trpim. Kakav nam mir nudite u BiH, nije BiH samo Sarajevo. Oni hoće samo jedno, da se Srbi isele sa tih prostora. Ponosan sam na ljude koji su ostali u RS da se bore za šume, rijeke, brda, doline…”, zaključio je Dodik.

Dodik je naglasio da im smeta jaka Srbija kakva je sada, i da hoće upravo suprotno – rasutu Srbiju.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare