Milorad Dodik RS mračnu rupu Kim Jong UN
Politika

Dodik od RS pravi mračnu rupu nalik S. Koreji ili svojevrsni pravoslavni Iran

Sa samo tri poteza Milorad Dodik na putu je da od entiteta RS napravi mračnu rupu izoliranu od zapadnih vrijednosti i demokratskih društava.

Entitet koji u svijetu nije poznat po zalaganju za ljudska prava, demokratiji i uvažavanju drugog i drugačijeg, tako ulazi u potpuno novu fazu mračnjaštva kakvo se viđa samo u zadrtim teokracijama ili diktaturama nalik onoj kimjognunovskoj Sjevernoj Koreji.

Na tekoreći mikroplanu, Dodikov režim je od RS napravio – protuustavno – entitet jednog naroda u kojem je svako ko nije Srbin građanin drugog reda. Nastavni planovi i programi u školama u potpunosti su prilagođeni sprskoj mitomaniji i isključuju bilo kakva prava onih koji se izjašnjavaju drugačije.

Ono što je nezamislivo u sekularnim režimima u RS je normalna pojava, pa tako institucije kao što je MUP RS imaju svoje (pravoslavne) slave iako u njemu ima uposlenik Bošnjaka, Hrvata i Ostalih.

Slave imaju i druge institucije, kao i u ostalom sama RS, u kojoj popovi i sveštenici igraju veoma važnu ulogu, što je potpuno u suprotnosti sa demokratskim, zapadnim, sekularnim vrijednostima. Sve to čini da RS više liči na svojevrsni pravoslavni Iran nego recimo na Španiju ili Francusku.

A, da ‘ugođaj’ bude potpun Dodik se potrudio ovih dana.

Prvo je najavio izmjene zakona kojim bi kriminalizirao klevetu i uvredu, a naravno režim koji on kontrolira, kao orvelovsko ministarstvi istine, bi određivao šta je kleveta, a šta uvreda.

Cilj je dakle disciplinirati i ono malo kritičkih medija koji kao reflektor bacaju svjetlo na porodično-partijske poslove koje provode čimbenici Dodikovog režima.

Pod krinkom uvođenja reda u medijski prostor, Dodik nastoji ugušiti svaku vrstu medijske slobode koje je jedan od stubova demokratskog društva.

Vrlo brzo što je u skupštinsku proceduru uputio ovaj zakon, Dodik najavljuje drugi, ništa manje antidemokrtski – označavanje svega što prima novac iz inostranstva kao stranog agenta.

Ideja je naravno targetirati udruženja, nevladine organizacije i medije koji primaju novac iz stranih fondova, a nisu po volji režima, pratiti te ih precizno gušiti.

Kao šlag na tortu, svakako uz blagoslov pravoslavnih poglavara, Dodik je krenuo na LGBTQ populaciju.

Nakon što je faktički odobrio njihovo premlaćivanje na ulicama Banje Luke i dao signal da takvo nešto odobrava, odlučio je i institucionalno da se bori protiv ljudi drugačijih od njega samog.

I izabrao je nešto blažu varijantu nego recimo u Iranu gdje ih vješaju. Dodik će za početak da im zabrani prilazak školama i institucijama.

Kada se tome doda prekid komunikacije sa ambasadama SAD i Velike Britanije, dakle predstavništava moćnih demokratskih zemalja, slika postaje jasna: Dodik od RS pravi crnu rupu u Evropi stvarajući pravoslavni Iran odnosno zautucanu diktatorsku teokraciju.

I dok mase koje su još uvijek zaluđene Dodikom na svaki ovaj potez aplaudiraju, pitanje je koliko vremena će trebati proći da shvate da ustvari žive u crnoj rupi dok svijet bukvalno pored njih prolazi i napreduje brzinom svjetlosti.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
1 Comment
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
trackback
Dodik od RS pravi mračnu rupu – My Blog
2 mjeseci

[…] Source link […]