Vijesti

Dodik uoči sastanka s Putinom: Ovo je zadnja linija odbrane. Ukoliko ode naša politička opcija sa vlasti, Republika Srpska neće trajati više od šest mjeseci

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik ocijenio je da će "predstojeća posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske o vraćanju oduzetih nadležnosti biti u rangu pet najvažnijih kada je riječ o odlukama koje je donio srpski narod na ovim prostorima i Republika Srpska", prenosi Srna.

Isti izvor navodi da je Dodik podsjetio "da je bio opozicija, ali se nije libio da ode i glasa 12. maja 1992. godine kada je formirana Vojska Republike Srpske jer je to bilo važno za Republiku, kao što je i ovo danas važno".

Frustrirana opozicija

Dodik je za RTRS rekao da ovu priču niko ne gura lično, već da on snosi odgovornost za to.

-Ovi iz opozicije imaju neki patološki odnos prema meni lično, mogu to da razumijem, godinama su pobjeđivani i malo frustrirani - rekao je Dodik.

On je dodao da to i nije važno već da treba upamtiti da je zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara Gabriel Escobar rekao da je uspio da razvali jedinstven front odbrane Republike Srpske.

-Opozicija to sada hoće da upakuje u neku drugu priču - rekao je Dodik i dodao da će Republika Srpska u decembru imati dvije važne stvari - posebnu sjednicu o povlačenju saglasnosti i odbacivanje nametnutih zakona visokih predstavnika, a onda i redovnu na kojoj će biti usvojena ekonomska politika i budžet.

S druge strane, BiH, kako je istakao Dodik, "do danas nema usvojen budžet i bit će jedina zemlja na svijetu u posljednjih sto godina koja je tako izašla iz tekuće godine".

-Neko se ovdje šegači sa svim, mora da se napravi održiv koncept - rekao je Dodik i dodao da su predložili i predlagat će da se povuče nametnuta odluka Valentina Inzka jer će se u odlučivanje na nivo BiH vratiti onog dana kada u zakondavstvu nestanu te odredbe.

On je rekao i da stranci nisu očekivali da će opozicija biti na tom fonu i da su zato potrčali da je izvuku iz priče o prenošenju nadležnosti.

Povlači saglasnost

Dodik je naglasio da je spreman da prihvati svaki prijedlog opozicije ukoliko objasne da je dobar za Republiku Srpsku.

-Uvjeren sam da je ovo zadnja linija naše odbrane. Poslije ovog ili ima Republike Srpske dugoročno ili, ukoliko ode naša politička opcija sa vlasti, neće više od šest mjeseci trajati Republika Srpska - naglasio je Dodik.

On je istakao i da će sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom o ovome razgovarati, dodajući da Republici Srpskoj veoma koristi razumijevanje prijatelja.

-U svakom slučaju povlačimo saglasnost koju smo dali za vojsku, indirektne poreze, Visoki sudski i tužilački savjet. Ostavljamo da se do šest mjeseci ta pitanja riješe.

Ako se ne riješe donijet ćemo vlastito zakonodavstvo. Ide informacija o stavljanju van snage 140 odluka, odnosno zakona, koje je predložio ili nametnuo visoki predstavnik bez obzira da li je to usvojio parlament ili nije - rekao je Dodik.

Niko iz inostranstva, istakao je, nema pravo da upravlja životima građana Republike Srpske.

-Ja ću otići na izbore iduće godine i ako ovaj narod bude za tu politiku odbrane našeg identiteta i naše Republike i svega što smo radili on će glasati za mene.

Ukoliko nije, i ako je za izdajničku politiku Šarovića, Borenovića i Trivićeve onda će izabrati tu politiku i onda će jednog dana ljudi reći ko je bio u pravu - kaže Dodik.