Goran Bubić

Dodikov advokat kuka: Nisu nam dali priliku da objasnimo zašto nam optužnica nije jasna. Ovo je smlaćena istraga

Advokat Milorada Dodika, Goran Bubić pokušao je objasniti zašto se njegov klijent nije izjasnio o optužnici Tužilaštva BiH.

Dodik je danas kazao da ne razumije optužnicu i da se zbog toga ne može izjasniti.

Bubić kaže da ima više razloga zbog kojih im optužnica nije jasna.

On je u izjavi za RTRS kukao da "postupajući sudija nije dao prostora da se iznesu argumenti zašto odbrana smatra da je optužnica nerazumljiva".

"Prije svega, Tužilaštvo kao jedan od ključnih dokaza ističe Aneks 10 Dejtonskog sporazuma, a zanemaruje osnovni tekst sporazuma i ostale anekse među kojima je i Ustav BiH kao poseban Aneks. Јer da je Aneks 10 protumačen na način da se poveže sa osnovnim sporazumom onda bi mi jednostavno utvrdili da je prema Članu 1 osnovnog sporazuma predviđeno da strane međusobno komuniciraju i postupaju po principima iz Povelje UN-a. A Povelja UN-a reguliše suverene države. BiH je članica UN-a tako da po tom osnovu tumačeći Aneks 10 u vezi sa odredbama osnovnog sporazuma nije bilo nikakvih uslova da strani državljani donose zakone u BiH. Dakle, ni institucionalno kao visoki predstavnik koji je samo medijator prema Aneksu 10 i njegovo tumačenje je relevantno samo za pitanja regulisana Aneksom 10, a ne za čitav Dejtonski sporazum", objasnio je Bubić.

Bubić je ocijenio da je "istraga ovdje smlaćena".

"Praktično je nije ni bilo jer je osnovni zadatak u istrazi, odnosno rezultat istrage, da se provjere tvrdnje optuženih prilikom ispitivanja u istrazi. Da su provjerene tvrdnje u pogledu legitimiteta Christiana Schmidta, a on nije postavljen na prijedlog ugovornih strana, niti je potvrđen Rezolucijom Vijeća sigurnosti UN-a, onda je bilo lako utvrditi da on nije mogao da mijenja Krivični zakon BiH. Nažalost, preko tog se prešlo, da bi onda sudija rješavajući prigovore istom metodologijom tvrdila kako prigovori odbrane nisu za tu fazu postupka već da će se to raspraviti u suđenju. Slično se dogodilo i danas sa obrazloženjem da je to strogo formalno ročište", rekao je Bubić.