prestižno priznanje

Doktorica medicine Bukara-Radujković: Znanjem ne zaostajemo za ljekarima iz zapadne Evrope

Doktorica medicine iz Bosne i Hercegovine, vanredna profesorica dr. sci. Gordana Bukara-Radujković dobitnica je International Medis Awards for Medical Research (IMA), koju je deseti put za redom u Ljubljani dodijelila kompanija Medis International.

Profesorica Bukara-Radujković nagradu je dobila u oblasti pedijatrije za rad "Evidence of increasing incidence of type 1 diabetes and ketoacidosis among children in the Republic of Srpska in period 2017–2022 with special focus on COVID-19 global pandemic years”, objavljen u uglednom naučnom časopisu Frontiers in Public Health. Profesorica je pedijatar endokrinolog, a zaposlena je na UKC Banja Luka.

- Presretna sam što sam pobjednica u oblasti pedijatrije prestižne nagrade koju dodjeljuje kompanija Medis. Zadovoljna sam i sretna, jer je ovo priznanje i za mene i za moj profesionalni rad i za moje naučno dostignuće kojim se bavim više od 30 godina. Važno mi je i što je ovo međunarodni konkurs na kojem su bili prijavljeni odlični radovi. Čast je i privilegija naći se u jednom ovakvom društvu - kazala je Radujković.

Istakla je kako već dugo prati broj oboljele djece od dijabetesa na 100.000 te naglašava kako je primjetno da incidencija oboljelih raste u posljednje dvije decenije.

- Prije deset godina bili smo zemlja sa niskim rizikom, a već pet godina smo u grupi zemalja sa visokim rizikom obolijevanja djece od dijabetesa. Izuzetno je važno da znamo koji je broj djeca koja obolijevaju od dijabetesa, jer je u endokrinologiji izrazito važno da djeca ne dolaze ljekaru u metabolički dekompenzovanom stanju, odnosno komatoznom stanju, koje može ostati neprepoznato.

Edukacija ljekara, ali i stanovništva, o prvim kliničkim simptomima je vrlo važna. Jednako je važno napraviti preventivne programe rada sa ljekarima na primarnom nivou kako bi te pacijente prepoznavali i na vrijeme slali na liječenje. Terapija za dijabetes je inzulin i ako se ne dobije na vrijeme često završava metaboličkom dekompenzacijom, što na kraju može rezultirati i smrću - upozorava prof. dr. Bukara-Radujković.

Govoreći o značaju International Medis Award, doktorica kaže kako je istinska želja za naukom ono što je vodi u njenom radu.

- Nauka je sastavni dio mog posla i bez obzira na to što kolege iz Zapadne Evrope sigurno imaju bolje uslove, ne smatram da smo mi lošiji. Sigurno im sa kvalitetom znanja možemo parirati - kazala je prof. dr. Bukara-Radujković.

Na konkurs za IMA ove godine su stigle 242 prijave iz Austrije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Hrvatske, Mađarske, Sjeverne Makedonije, Slovenije i Srbije. Svim visokim kriterijima za nominacije za nagradu International Medis Awards odgovaralo je 148 prijava.