rođena bez ruke

Kako je bionička ruka promijenila života 8-godišnjakinje: Safiyyah sanja o tome da postane gimnastičarka

Safiyyah je rođena bez lijeve ruke, no nedavno joj je ugrađena nova bionička ruka. Osmogodišnja djevojčica rekla je da sanja o tome da bude gimnastičarka (i teniserka, umjetnica i učiteljica) nakon što je dobila novu bioničku ruku s temom superheroja, piše Sky.

Safiyyah Uddin, iz istočnog Londona, rođena je bez lijeve šake, ali unatoč tome nije dopustila da je išta sputa, kaže njena majka Shelenaz Khanom.

Saffiyah se rodila bez ruke

Ali zbog razvoja tehnologije, Safiyyah sada može koristiti bioničku ruku, a njena je upotpunjena jarko ružičastom naslovnicom Gwen Stacy Spider-Woman.

Protezu je prije gotovo godinu dana izradio Open Bionics, firma sa sjedištem u Bristolu koja je specijalizirana za izradu jeftinijih, 3D ispisanih bioničkih ruku za amputirane osobe - poznatih kao Hero Arm.

Safiyyah je jedna od prvih koja je nosila svoju ruku s omotom lika Spider-Mana, dijelom nove kolekcije koju je firma stvorila nakon partnerstva s Disneyem, Marvelom i Lucasfilmom.

U razgovoru s Kay Burley na Sky News Breakfastu, Safiyyah je ponosno pokazala kako, uz pomoć proteze, može bacati tenisku lopticu, držati otvorenu bilježnicu i koristiti linijar za crtanje ravnih linija.

Na pitanje bi li voljela svoje teniske vještine staviti u praksu kao profesionalna igračica kad bude starija, Safiyyah je odgovorila: "Da," brzo dodajući da također želi biti "umjetnica, i učiteljica, i gimnastičarka i navijačica".

"Otkako ga ima, rekla je da sada može raditi stvari s obje ruke, može koristiti obje ruke istovremeno", rekla je Khanom.

"Bilo je to tako nevjerovatno putovanje i tako smo se oduševili ovom novom naslovnicom Spider-Mana. Ona se stvarno može pohvaliti."

Bionička ruka radi pomoću senzora u protezi koji detektiraju pokrete u mišićima, dopuštajući prstima da se otvore i zatvore, a zglobu da se okrene za 180 stepeni.

"Tokom moje rane trudnoće, bila sam obaviještena da će se roditi s nedostatkom lijeve ruke, nije postojao nikakav uzrok, kao roditelj saznanje da će joj nedostajati ud stvarno me pogodilo", dodala je Khanom.

“Neko sam vrijeme radila stvari jednom rukom, zamišljajući kako će se ona snaći i moći raditi stvari. Ali otkad se rodila, vidjeti koliko je bila nevjerovatna je tako inspirativno. Toliko me toga naučila. Mislim da joj je to upravo otvorilo toliko vrata", kazala je majka.