Fena
Vijesti

Dom naroda upoznat s radom Tužilaštva BiH

Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine upoznat je na sjednici s Izvještajem o radu Tužilaštva BiH u 2021. godini.

Za zaključak prema kojem je ovaj izvještaj ‘primljen k znanju’ glasala je većina delegata, a prethodno je v.d,. glavnog tužioca BiH Milanko Kajganić odgovorio na pitanja odnosno diskusije pojedinih delegata tokom rasprave.

Uz napomenu da će rezultati rada Tužilaštva u 2022. godine sigurno biti bolji budući da je u proteklog godini došlo do smjene prethodnog glavnog tužioca, Kajganić je na pitanje delegata Kluba Bošnjaka Denisa Bećirovića (SDP) u vezi s članom Predsjedništva BiH i liderom SNSD-a Miloradom Dodikom kao vinovnikom nasrtaja na ustavni poredak BiH, kazao da je Tužilaštvu podneseno oko 40 prijava o napadima na ustavni poredak države i da takve prijave podnose građani ili politički pojedinci odnosno partije, a da nema informacija od nadležnih policijskih agencija.

Napominjući da Tužilaštvo postupa prema raspoloživim zakonima i pravilima, Kajaganić je na pitanje delegata Kluba Srba Mladena Bosića (SDS) o predmetu iz 2015. godine vezanom za kupovinu vile Milorada Dodika odgovorio da tu rade dva tužioca, da je Dodik ispitan i da Bosić bliže informacije može dobiti od Tužilaštva.

U vezi s Bosićevim pitanjem o izbornoj krađi u Distriktu Brčko, Kajganić je kazao da je preduzeto sve za zaštitu integriteta ovogodišnjeg izbornog procesa u Bosni i Hercegovini.

Povodom pitanja-konstatacija delegata Kluba Hrvata Zlatka Miletića o procesuiranju počinilaca korupcije, naveo da je u 2021. godini podignuto 11 optužnica, ali da je ključni problem trenutno nedostatak informacija od policijskih agencija, kao što je u vezi predmetima vezanim za organizirani kriminal te vrste problem u nekim slučajevima i nedostatak institucionalnih alata – pune saradnje s EUROPOL-om i EUROJUST-om.

Na ovoj sjednici Doma naroda, tokom jedne od narednih tačaka dnevnog reda je odobreno imenovanje troje ombudsmena BiH – Jasminke Džumhur, Nevenka Vranješa i Nives Jukić.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare