Vijesti

Dr. Asim Kurjak raskrinkao Sebiju Izetbegović: Kod mene nije specijalizirala. Provjerio sam, nigdje se njeno ime ne navodi

O obrazovanju Sebije Izetbegović, direktorice KCUS-a i supruge predsjednika SDA Bakira Izetbegovića, mnogo se pisalo i spekuliralo.

Raport je prije nekoliko mjeseci objavio dokumente i navode Muradifa Pajta, u ratno vrijeme čovjeka bliskog obavještajnim i vladajućim strukturama koji je radio u Zagrebu.

Tekstove možete pročitati OVDJE i OVDJE.

U rasvjetljivanju cijelog slučaja sinoć je pomogao i ugledni, svjetski stručnjak Asim Kurjak gostujući u Centralnom dnevniku Senada Hadžifejzovića.

Naime, u zvaničnoj biografiji dr. Izetbegović se navodi da je ona specijalizirala upravo kod dr. Kurjaka i da je polagala određene ispite na Medicinskom fakultetu u Zagrebu.

Kurjak kaže da to nije tačno.

“Ona je došla kod nas nesporedno pred rat, imala je određene zdravstvene potrebe i ostala je nekoliko, tri ili četiri tjedna, u klinici Medicinskog fakulteta Sveti duh u Zagrebu. Mi smo nju uključivali u neke naše znanstvene rasprave i gledala je naše pogone. I ja sam njen razvoj dalje pratio, nekakve direktne edukacijske forme, da je kod mene nešto studirala, nije. Sve ovo što vi želite i zanima vas, ja pratim, nastalo je kada ja nisam imao nikakav utjeca niti kontakte s tim”, rekao je Kurjak.

“O tome kako je ona taj dio svoje profesionalne karijere napravila najbolje sude oni koji su s njom radili i koji su joj nadređeni. Ostaje da na to kompleksno pitanje koje javnost muči odgovaraju pozvaniji od mene”.

Na to da u njenoj biografiji piše da je kod njega specijalizirala, kaže:

“Vi možete specijalizirati godinu dana ili četiri godine. Četiri godine koliko traje cijela specijalizacija ili godinu dana gostujućeg specijaliziranja. To znači da ste negdje specijalizirali tri godine pa došli u neku klinuku godinu”.

“Ona je kod mene bila tri ili četiri sedmice, onda je otišla u Tursku”, rekao je Kurjak ističući da se to ne može podvesti pod školovanje.

“Postidiplomski sam vodio ja. To je bilo rigorozno. Nije bilo oprosta za izostojanja. Ja bih znao sasvim sigurno da je tu bila na postdiplomskom ili specijalizaciji”, naveo je on.

“Moram bih znati, jer sam bio voditelj, ja sam potpisivao i diplome i indekse”.

“Na Medicinskom fakultetu nikad nije bila registirana, ona je bila gost Klinike Sveti duh, što smo mi morali prijaviti”, kazao je dr. Kurjak.

Istakao je da mu smeta što se njegovo ime spominje na taj način u biografiji Izetbegović.

“Smeta mi jer zato nema razloga. To nije istina. Ona je da je željela mogla biti. Ja bih bio sretan da sam kroz nju pomogao BiH. Ja sam bio dobar s njenim svekrom. Nije moje da ja dalje analiziram. Ona je u Sarajevu postala i docent i profesor, mogla je imati podršku ali bez podloge to ne može ili bi to bila bruka”, naveo je.

Fakte su sveta, a komentari slobodni. Taj dio se može vrlo glatko provjetiti. Može i na sarajevskom fakultetu. Postoje kopije magistarskih radova. Ja sam nakon tih napomena, otišao i pogledao dokumentaciju. Niti u jednoj skupini postdiplomaca nema imena Sebije Izetbegović. Ja sam to provjeravao radi vlastitog interesa. Ne volim nasjedati na podvale”, rekao je dr. Kurjak.

Pogledajte video:Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare