Ne mogu kući

Drama Srbijanaca u Grčkoj: Desetak porodica zarobljeno zbog nevremena

Nevrijeme u Grčkoj najteže je pogodilo Tesaliju i Olimpijsku regiju, a dvije osobe su izgubile život, dok se jedna vodi kao nestala, rekao je ambasador Spasojević za Radioteleviziju Srbije.

Desetak porodica s juga Srbije nalazi se u oblasti Pelion, nedaleko od Volosa, u Grčkoj, gdje je nevrijeme poplavilo stotine kuća i puteva, kazao je srbijanski ambasador u Atini Dušan Spasojević dodajući kako se traži način da im se osigura kolektivni prijevoz kući.

Nevrijeme u Grčkoj najteže je pogodilo Tesaliju i Olimpijsku regiju, a dvije osobe su izgubile život, dok se jedna vodi kao nestala, rekao je ambasador Spasojević za Radioteleviziju Srbije.

U Volosu, u oblasti Magnezija, stotine kuća i puteva je poplavljeno, a u više od 70 posto domaćinstava nema ni struje, ni pitke vode.

Ambasador ističe da se u oblasti Pilion, pedesetak kilometara zapadno od Volosa, nalazi desetak porodica s juga Srbije i da je nekima od njih bujica odnijela automobile u more.

“Mnogi od njih su u utorak, tokom popodneva stupili u kontakt s Ambasadom u Atini, tražeći pomoć. Oni su nam rekli da su u Grčku došli organizirano preko jedne turističke agencije i da ne mogu s njom da stupe u kontakt“, rekao je ambasador.

Prema njegovim riječima, ambasada pokušava da stupi u kontakt s tom agencijom, kako bi se turistima, zajedničkim snagama, organizirao kolektivan prijevoz za Srbiju.

Naveo je da je bilo i dramatičnih situacija, kada je jedna porodica, s dvoje male djece, pokušala da ode iz Peliona, usprkos upozorenju lokalnih vlasti. Pomoglo im je, kaže, lokalno stanovništvo i osiguralo im smještaj.

Onima koji su se zatekli u ugroženom području poručuje da strogo prate upozorenja lokalnih službi, koja stižu i putem SMS poruka, da ne napuštaju objekte “na svoju ruku“, a da će im ambasada u saradnji s lokalnim vlastima pomoći da se izmjeste na sigurnu lokaciju.