Vijesti

Džindić o dogovoru rudara i Andelije: Političko pitanje je to što zahtijevaju smjenu direktora Elektroprivrede BiH

Nermin Džindić, federalni ministar energije, rudarstva i industrije u izjavi za medije danas je kazao kako uprava Elektroprivrede BiH i predstavnici Samostalnog sindikata radnika rudnika trebaju pronaći model po kojem će riješiti problem isplata dnevnica za vrijeme radničkog neposluha.

Između ostalog, on je kazao kako je sinoć bilo dogovoreno 10 od 13 tačaka te da da je i ta posljednja 13. po redu na kraju usaglašena i stavljena u sporazum.

Potom, osvrnuo se i na zahtjeve sindikata koji se odnose na ostavke direktora rudnika Kreka i direktora Elektroprivrede.

“Tu se nismo usuglasili. Fokusirali smo se sinoć na zahtjeve koji se odnose na rudarska prava. Sve tačke smo pojedinačno prešli jednu po jednu i mislim da je i sa jedne i sa druge strane apsolutna podrška da se dođe do sporazuma. Taj sporazum je napisan u tih deset tačaka, s tim da se jedna tačka stopila sa ovom drugom tako da se praktično radi o zahtjevu manje u odnosu na prethodni zahtjev sindikata”, kazao je Džindić.

Između ostalog, on je kazao da kada je riječ o Vladi FBiH i federalnog resornog ministarstva kao medijatora u ovom razgovoru, stvar je završena.

“Ovo je u suštini sporazum između radnika rudnika u FBiH i Elektroprivrede i sve je završeno. Mi smo izdogovarali sve što se tiče sindikata rudara. Što se tiče pregovora, mislim da su oni završeni i treba se sada ovaj sporazum potpisati i nastaviti njegovu implementaciju. Političko pitanje je to što zahtijevaju smjenu direktora, a sa istim tim direktorom su napravili sporazum. Dakle, taj sporazum će potpisati Admir Andelija, direktor Elektroprivrede i Sinan Husić, predsjednik Sindikata radnika rudnika FBiH i supotpisnici će biti direktori svih sedam rudnika u koncernu Elektroprivrede jer se kroz sporazum traže određene stvari i da rudnik ispuni. Kako možete doći do sporazuma čiji je potpisnik generalni direktor bez obzira ko je on i onda nakon toga tražiti njegovu smjenu, pa ko će sprovesti taj sporazum. Dakle, time se šalje poruka da se ne želi dalje razgovarati”, naveo je Džindić.

Kako kaže, ovaj sporazum je dogovor između zahtjeva sindikata i mogućnosti Elektroprivrede.

“Dakle, ovo nije pristanak na sve ono što je sindikat tražio, da se razumijemo. Ovdje je napravljen miks između zahtjeva sindikata i onoga šta Elektroprivreda može obezbijediti u nekom narednom periodu. U ovom sporazumu imaju aktivnosti koji će se desiti tek od 2023. do 2028. godine. Jedna od tačaka jeste da se napravi detaljan plan kako osigurati sredstva i uraditi određene stvari za uvezivanje staža. Nije to jednostavno, vrlo je teško bilo doći do sporazuma koji će relaksirati odnose između ove dvije strane”, kazao je Džindić.

Govoreći o cijenama struje, Džindić je istakao da se Elektroprivreda obavezala da će svaku od tačaka u sporazumu dodatno izanalizirati.

“Kada se uradi finalni izračun onda će Elektroprivreda znati šta se dešava sa cijenom. Danas imamo jako visoku cijenu na berzi koja je nama referent i ona iznosi negdje oko 200 eura/MWh. Proizvodna cijena Elektroprivrede danas je negdje 55 eura/MWh, a prema domaćinstvima oko 32 eura/MWh”, poručio je Džindić.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare