Vijesti

Engel u Kongresu: BiH je zaglavljena, RS blokira odluke u interesu države. To mora stati

U toku je sjednica Komiteta za vanjske poslove Zastupničkog doma Kongresa Sjedinjenih Američkih Država na temu buduće politike SAD-a prema Balkanu. Učesnici su istakli odnose Srbije i Kosova, nefunkcionalnost BiH kao i utjecaj Rusije i Kine u regiji te ključne probleme na koje bi se nova američka administracija trebala fokusirati.

Saslušanje pod nazivom ‘Balkan: Preporuke politike za sljedeću administraciju’ organizirao je Predsjedavajući Komiteta Eliot Engel, koji je i otvorio diskusiju.

On je govorio o svom interesu za regiju Zapadnog Balkana. Putovao je u svaku od zemalja regije po nekoliko puta a posebnu pažnju posvetio je Kosovu, kao dijelu regije za koji pokazuje poseban interes. Rekao je da je ponosan na ono “što smo napravili 1999. godine – spriječili smo genocid na evropskom tlu”..

Govoreći o BiH, Engel je kazao kako se sljedeće sedmice obilježava godišnjica Daytonskog mirovnog sporazuma, koji je zaustavio rat, ali da je BiH danas zaglavljena i da njen sistem ne funkcionira.

On je naglasio kako entitet Republika Srpska blokira odluke u interesu zemlje dodavši kako se to mora zaustaviti.Povezani postovi: