Zanimnljiv susret

Erdogan i Musk se sastali u New Yorku, dvije teme bile u fokusu

Foto: AA

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan sastao se sinoć u New Yorku sa čelnikom Tesle Elonom Muskom, pozvavši ga u Tursku i zatraživši od njega da tamo otvori Teslinu sedmu fabriku.

Sastanak je održan u Turskoj kući, impozantnom neboderu Turkevi na Menhetnu, gdje je Erdogan informirao čelnika Tesle i SpaceX-a Maska o tehnološkim ostvarenjima i napretku koje Turska provodi posljednjih godina.

Iz Direkcije za komunikacije su saopćili da je Erdogan pozvao Teslu da osnuje svoju sedmu fabriku u Turskoj.

"Predsjednik Erdogan je izjavio da bi se mogućnosti za saradnju sa SpaceX-om mogle kreirati u okviru Turskog svemirskog programa i pozvao je Muska na Teknofest koji će se održati u Izmiru“, navodi se u saopćenju.

Musk je zauzvrat rekao da mnogi turski dobavljači već rade sa Teslom i da je Turska među najvažnijim kandidatima za sljedeću tvornicu.

Kao odgovor na ponudu predsjednika Erdogana o saradnji sa SpaceX-ovom satelitskom uslugom Starlink, kao i u području umjetne inteligencije, Musk je rekao da žele sarađivati s turskim vlastima.

Erdogan je tokom sastanka spomenuo i uspjeh Turske u proizvodnji bespilotne letjelice (UAV) Bayraktar TB2, dok je Musk odgovorio rekavši da je svjestan interesa svijeta za bespilotne letjelice Bayraktar.