Traže hitan prekid

EU osudila vojnu eskalaciju u Karabahu: Traže da Azerbejdžan obustavi trenutne vojne aktivnosti

Pozvali na hitan prekid neprijateljstva

Evropska unija osuđuje vojnu eskalaciju duž linije dodira i na drugim lokacijama u Karabahu, saopćeno je iz Ureda visokog predstavnika EU za zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku.

Kako se navodi, EU žali zbog gubitka života koje je donijela eskalacija i pozivamo na hitan prekid neprijateljstava te da Azerbejdžan obustavi trenutne vojne aktivnosti.

"Postoji hitna potreba za povratak dijalogu između Bakua i Armenaca iz Karabaha. Ova vojna eskalacija ne bi se trebala koristiti kao izgovor za prisilni egzodus lokalnog stanovništva", navode se u saopćenju.

EU dalje navodi da nasilje treba prestati kako bi se stvorilo okruženje koje je pogodno za mir i pregovore o normalizaciji. Potrebna je istinska posvećenost svih strana da bi se radilo na pregovorima. EU ostaje u potpunosti angažirana na olakšavanju dijaloga.

Azerbajdžansko ministarstvo odbrane saopćilo je danas da je započelo "antiterorističke" operacije u svojoj otcijepljenoj regiji Nagorno-Karabah, koja je pod armenskom kontrolom.

Dva susjeda, Azerbejdžan i Armenija, dva puta su ratovali zbog Nagorno-Karabaha, prvo početkom 1990-ih nakon raspada Sovjetskog Saveza, i ponovo 2020. godine.