sirup protiv kašlja sipa sirup u kašičicu
Vijesti, Zdravlje

EU zabranjuje poznati lijek protiv kašlja. Može biti vrlo opasan

Evropska agencija za lijekove (EMA) preporučila je da se povuku lijekovi sa aktivnom supstancom folkodin. Oni se primjenjuju kao lijek protiv kašlja kod odraslih i djece.

Evropska agencija za lijekove je saopštila da je poslije ispitivanja pokazano da su dostupni podaci pokazali da je primjena folkodina u periodu do 12 mjeseci prije opće anestezije provedene uz neuromuskularne blokatore rizični faktor za razvoj anafilaktičke reakcije. To je nagla, teška i po život opasna alergijska reakcija na neuromuskularne blokatore.

Neuromuskularni blokatori odgovorni su za 60-70 posto epizoda anafilaktičkih reakcija tokom opće anestezije.

Nije bilo moguće identifikovati efikasne mjere za minimizaciju navedenog rizika. Nije bilo moguće identifikovati grupu pacijenata za koju prednosti primjene folkodina nadmašuju njegove rizike. Zato je EMA preporučila da se lijekovi koji sadrže folkodin povuku iz prometa u Evropskoj uniji.

Zdravstvenim radnicima je preporučeno da provjere da li su bolesnici kojima je planirana opća anestezija uz neuromuskularne blokatore koristili folkodin tokom prethodnih 12 mjeseci. Preporučeno je i da budu svjesni rizika od anafilaktičkih reakcija koji su uzimali ovaj lijek protiv kašlja.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare