Svijet

Evropska komisija predlaže ublažavanje restrikcija za putovanja iz trećih zemalja. Ali samo za vakcinisane

Evropska komisija (EK) u ponedjeljak je preporučila da se dopusti ulazak u Evropsku uniju bez dodatnih restrikcija inozemnim državljanima koji su u potpunosti vakcinisani protiv covida-19 te stižu iz država gdje je epidemiološka situacija povoljna.

EU trenutno dopušta ulazak u turističke i druge neesencijalne svrhe državljanima sedam zemalja, a preporukom EK će se taj popis proširiti, prenosi Reuters.

“EK predlaže dopuštanje ulaska u EU za neesencijalne razloge ne samo za sve osobe koje stižu iz država s dobrim epidemiološkim situacijama, nego i za one koji su primili posljednju preporučenu dozu vakcine koju je odobrio EU“, saopćeno je iz izvršnog tijela EU-a.

“To bi se moglo proširiti i na vakcine koje su na listi za hitnu upotrebu Svjetske zdravstvene organizacije. Dodatno, Komisija predlaže podizanje granice vezane za broj novih slučajeva covida-19 koji se koristi za odlučivanje o listi država iz kojih se dopuštaju putovanja“, dodaje se u priopćenju.

Kako bi ograničila uvoz novih varijanti koronavirusa, Komisija predlaže i „ručnu kočnicu“ koja bi omogućila brzo uvođenje ograničavanja putovanja ako bi se u nekim državama zdravstvena situacija pogoršala.

Članice EU o svom pristanku na prijedlog Komisije razgovarat će u utorak.Povezani postovi: