Politika

Evropski parlamentarci traže istragu protiv komesara Olivera Varhelyija: Mađarska podržava Dodikovu kampanju podjele BiH

Čak 30 europarlamentaraca zatražilo je da od Evropske komisije da se pokrene istraga protiv komesara za proširenje EU Olivera Varhelyija.

Razlog je skandal koji je Varhelyi priredio tokom svoje posljednje sjednice kada je, prema dokumentaciji, rekao da je dogovorena posebna sjednice NSRS na kojoj se planiralo otimanje nadležnosti od države BiH.

U pismu koje je objavila zastupnica Katalin Cseh navodi se da su oni zabrinuti za situaciju BiH.

“Zbog toga smo izuzetno uznemireni posljednjom eksalacijom političkih tenzija u BiH, koje potpiruje Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH. Ukoliko Dodik nastoji podijeliti državu i uspostaviti nezavisnu RS povlačenjem iz institucija Bosne i Hercegovine i uspostavljanjem nezavisnih tijela na teritoriji RS-a te ukoliko u tome bude uspješan, posljedice će se osjetiti daleko izvan granica BiH, a teške posljedice osjetit će i evropska vanjska politika”, navodi se u pismu.

Ističe se da su zabrinuti i ponašanjem mađarske Vlade koja podržava Milorada Dodika u secesionističkim nakanama.

“Ne dijele sve zemlje Evropske unije ove ciljeve. Izvještava se o tome da trenutna mađarska vlada aktivno podržava Dodikovu kampanju podjele BiH i kroz 100 miliona eura pomoći koju Mađarska daje RS-u uoči Općih izbora u Bosni i Hercegovini”, navodi se.

Nakon toga parlamentarci su se osvrnuli na rad Evropskog komesara za proširenje EU Olivera Varhelyija i njegovu ulogu u podržavanju Milorada Dodika.

“Još više uznemirava objavljeni dokument koji je potpisao šef Evropske delegacije u BiH Johann Sattler, u kojem stoji da se Oliver Varhelyi otvoreno dogovara s Miloradom Dodikom o raspadu BiH. Izvještaji pokazuju da se komesar Varhelyi složio s Dodikom o datumu održavanja posebne sjednice Narodne skupštine RS-a i o šestomjesečnom moratoriju na zakone koji uključuju unilateralno povlačenje iz državnih institucija”, ističe se u pismu parlamentaraca.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare