Svijet

Facebook i Instagram blokirali Trumpa. Oglasio se Zuckerberg

Mark Zuckerberg, šef Facebooka, oglasio se povodom nasilnih protesta Trumpove rulje koja je upala u američki Kongres. Facebook i Instagram blokirali su Trumpa zbog stalnog kršenja pravila tih društvenih mreža.

Zuckerberg se oglasio povodom blokade američkog predsjednika. Osudio je nasilje i Trumpovo ponašanje te otkrio da će blokada na tim društvenim mrežama biti produljena na još najmanje dvije sedmice, dok se vlast mirno ne prenese Joeu Bidenu i njegovoj administraciji.

“Šokantni događaji u posljednja 24 sata jasno pokazuju da predsjednik Donald Trump namjerava iskoristiti svoje preostalo vrijeme na funkciji kako bi potkopao miran i zakonit prijelaz vlasti na svog izabranog nasljednika Joea Bidena.

Njegova odluka da se svojom platformom oprosti, a ne da osudi postupke svojih pristaša u zgradi Kapitola, s pravom je uznemirila ljude u SAD i širom svijeta. Ove smo izjave jučer uklonili jer smo procijenili da će njihov učinak – i vjerovatno njihova namjera – biti izazivanje daljnjeg nasilja.

Nakon potvrde izbornih rezultata od strane Kongresa, prioritet za cijelu zemlju sada mora biti osigurati da preostalih 13 dana i dani nakon inauguracije prođu mirno i u skladu s utvrđenim demokratskim normama.

Tokom posljednjih nekoliko godina dopustili smo predsjedniku Trumpu da koristi našu platformu u skladu s našim vlastitim pravilima, povremeno uklanjajući sadržaj ili označujući njegove postove kada krše naša pravila. To smo učinili jer vjerujemo da javnost ima pravo na najširi mogući pristup političkom govoru, čak i kontroverznom. Ali trenutni je kontekst sada bitno drugačiji, uključujući upotrebu naše platforme za poticanje nasilne pobune protiv demokratski izabrane vlade.

Vjerujemo da su rizici od dopuštanja predsjedniku da i dalje koristi našu uslugu u tom razdoblju jednostavno preveliki. Stoga produžujemo blokadu koju smo postavili na njegove profile Facebooka i Instagrama na neodređeno vrijeme i tokom najmanje sljedeća dvije sedmice, dok ne završi mirna tranzicija vlasti”, napisao je Zuckerberg na svom profilu.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare