Svijet

Facebook krenuo u otvoreni rat protiv Trumpa: Zuckerberg mu uveo zabranu

Facebook je objavio da će ukloniti oglase iza kojih stoji predsjednik Sjedinjenih Američkih Država i kandidat Republikanske stranke za drugi mandate u Bijeloj kući, Donald Trump.

Kako je navedeno u saopćenju globalne društvene mreže, oglasi koje je plasirao Trump krše politiku Facebooka jer zbunjuje birače.

U oglasima se govori i o popisu stanovništva, što je za Facebook razlog za suspenziju reklamnje kampanje.

Trumpu je upravo ova društvena mreža bila i ostala najvažniji medijski instrument kako u prvoj, tako i u aktuelnoj kampanji.

CNN prenosi da je odluka Facebooka donekle neuobičajena. Ovaj internet div, naime, rijetko poseže za ovakvim instrumentima, mada na njih ima pravo.

U svojoj reklamnoj kampanji Trump je pozvao Amerikance da se odazovu na ovogodišnji popis i “poraze Demokrate i lažne vijesti (fake news)”. U reklami se postavlja i link na Trumpovu zvaničnu stranicu za reizbor, te traži od ljudi da odgovore na niz pitanja – od migracija do potrošnje za vojsku. Na kraju oglasa osobe koje se odazovu i učestvuju u anketi pitaju se i da li bi donirali novac za Trumpovu kampanju.

Inače, Facebook stranica Trumpa i njegovog zamjenika Mikea Pencea, koji je u utrci za potpredsjednika SAD, ima 27,5 miliona pratilaca. Od maja 2018. godine, na oglase na ovoj društvenoj mreži Trumpov tim potrošio je 35,6 miliona dolara, javlja CNN.

Vjerovatno je to ključni razlog zašto Facebook nije lako došao do odluke o uklanjanju Trumpoovih oglasa.

Njihov sadržaj prvi je uočio novinar Judd Legum. On je 2008. godine bio u timu Hillary Clinton.

Sve je odmah prijavio Facebooku i tražio brisanje sadržaja. Dobio je odbijenicu!

No, nakon što je bio uporan, Facebook je popustio.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare