KOBOLD METALS

Fantastičan potencijal startupa iza kojeg stoje Gates i Bezos

KoBold Metals, rudarski startup koji podržavaju milijarderi uključujući Billa Gatesa i Jeffa Bezosa, optimističan je u pogledu potencijala otkrića nekih od najtraženijih energetskih prijelaznih metala.

Dolazi nedugo nakon što je kompanija za istraživanje metala sa sjedištem u Silicijskoj dolini objavila rijetko otkriće golemog nalazišta bakra u Zambiji.

Josh Goldman, predsjednik KoBold Metalsa, rekao je za CNBC da su ulagači firme bili oduševljeni otkrićem, osobito u vrijeme kada se rudarska industrija bori da održi korak s tranzicijom energije koja intenzivno koristi metale.

“Oduševljeni su zbog ove vijesti jer je to ono što smo namjeravali učiniti. Smisao kompanije je otkriti, pronaći i razviti mineralne resurse koji su nam potrebni za energetsku tranziciju”, rekao je Goldman putem videokonferencije.

"Ovo je prva velika pobjeda za firmu i jedno je od najneobičnijih rudnih tijela na svijetu", dodao je.

KoBold Metals kaže da koristi umjetnu inteligenciju za izradu "karte blaga" koja pomaže u pronalaženju novih naslaga materijala kao što su bakar, litij, kobalt i nikal. Kompanija trenutno ima više od 60 projekata u fazi istraživanja u nekoliko zemalja.

Poenta firme je da bude serijski uspješna u istraživanju — i da poboljša cjelokupni uspjeh istraživanja i da smanji kapitalni intenzitet otkrića.

Investitori startupa uključuju američku kompaniju rizičnog kapitala Andreessen Horowitz, norveški energetski div Equinor, najveću svjetsku rudarsku grupu BHP i Breakthrough Energy, klimatski i tehnološki fond koji je osnovao Bill Gates 2015. godine.

Podržavatelji Breakthrough Energy-a su Ray Dalio iz Bridgewater Associatesa, Richard Branson iz Virgin Groupa, Jack Ma iz Alibabe i Jeff Bezos iz Amazona.

KoBold Metals sada se usredotočuje na unaprjeđenje svog projekta Mingomba u Zambiji, za koji očekuje da će započeti proizvodnju bakra u roku od 10 godina, i otkrivanje sljedećeg izvora kritičnih minerala, prema Goldmanu.

“Bakreni pojas Srednje Afrike je dio svijeta gdje možete pronaći stvari ovog izvanrednog kvaliteta. I zato smo tu. Geologija je izvanredna,” rekao je.

“Ne radi se samo o tome da ovakvih depozita nije bilo. Radi se o tome da ima još toga da se nađe. Ovdje je Mingomba — a gdje je onda sljedeći Mingomba nakon ovoga? Ovo je dio svijeta i stil depozita gdje možemo pronaći resurse ovog razmjera i kvalitete, a Zambija pruža operativno okruženje koje je zaista izvanredno,” dodao je.

Bakar je u velikoj potražnji zbog svoje upotrebe u infrastrukturi obnovljivih izvora energije, sistemima za pohranu energije i električnim vozilima. Zambija je drugi najveći proizvođač bakra u Africi nakon Demokratske Republike Kongo.

KoBold Metals je rekao da većina bakra koji se trenutno vadi ima sadržaj rude od oko 0,6%, dok njegovo nalazište Mingomba ima sadržaj bakra više od 5%.

"To znači da morate iskopati puno manje kamena kako biste dobili istu količinu bakra", rekao je Goldman.