Kriminal

Feraget: Kakva je uloga Sebije Izebegović u vještačenju mobitela u slučaju ‘Dženan Memić’

Advokat porodice Memić Ifet Feraget komentirao je svjedočenje tužiteljice Tužilaštva KS Amine Ruždić te nove dokaze.

“Tužilac Dubravko Čampara je to dobro obrazložio. Dakle, data je naredba da se izvrši vještačenje telefona, on je danas saopćio i datum i broj te naredbe. Oni su očekivali da će po toj naredbi postupiti vještak Irhad Kos koji u 99 posto slučajeva postupa po tim naredbama i vještači mobilne telefone. U ovoj situaciji nije bio taj vještak, nego drugi, i tužioci to nisu mogli znati dok im nije dostavljen izvještaj. Kada je dostavljen, bilo je logično da predlože drugog vještaka.

Ono što je važnije je sa aspekta struke, da malo proanaliziramo šta smo čuli od Amine Ruždić. Mislim da je ovo jedan od ključnih dokaza potpunog narušavanja koncepta pravednog suđenja i zakonitosti postupanja. U više navrata je svjedok Amina Ruždić rekla da se moralo postupiti hitno. Nismo čuli koji je to datum u odnosu na događaj. Ako vam kažem da su prošla dva mjeseca ili tri, onda pitam kakvo je to hitno postupanje i hitno vještačenje nakon 2-3 mjeseca. Ta naredba je upućena na ruke Sebije Izetbegović, generalne direktorice KCUS-a, dakle ustanove koja se ne bavi vještačenjem, a nije upućena na ruke sudskih vještaka koji se bave vještačenjem. Prije tog vještačenja su dr. Kemal Dizdarević i dr. Sandra Vegar Zubović jasno iznijeli svoje mišljenje, a to je da kod Alise Mutap ne postoji potres mozga. To je potvrdio na suđenju pred ovim sudom dr. Hamza Žujo. Ako nema potresa mozga, onda nema indikatora amnezije, što je dr. Kemal Dizdarevič i napisao”, kazao je Feraget.

Dodao je kako je u tom pravcu je trebalo postaviti određena pitanja Amini Ruždić, koja je u tom momentu, kako je kazao Feraget, radila u Odjelu za privredni kriminal.

“Dakle, slučaj ubistva vodi tužilac iz privrednog kriminala Meris Ćato, a pomaže mu tužiteljica iz privrednog kriminala i u nekoliko navrata joj glavna tužiteljica nalaže da zbog navodnog bolovanja Merisa Ćate, a mi znamo da je Ćato slagao da je bio na bolovanju kada je Muriz Memić prvi put dolazio u Tužilaštvo KS, što treba također ispitati. U nekoliko navrata po dva-tri dana u jeku istrage ubistva postupajući tužilac ide na bolovanje, pa se pitam koji ekspert Kantonalnog tužilaštva KS bez da postupa u predmetu zna sačiniti takvu kompleksu naredbu i pravo pitanje bi bilo ko ju je sačinio. Odgovorno tvrdim da Amina Ruždić nije mogla sačiniti tu naredbu jer ona nema to stručno znanje”, naglasio je Feraget.

Istakao je kako ovaj slučaj poprima dimenzije koje šalju jasnu poruku da ovoj zemlji nije potrebno 14 prioriteta da bi pristupila EU nego samo jedan.

“On je da se više ne glasa za ljude koji su povezani sa ubistvima Dženana Memića i Davida Dragičevića. Svi oni koji glasaju za takve ljude i stranke će budućnost naše djece upropastiti. Razočaran sam dužinom ovog postupka, što se može okvalifikovati nehumanim postupanjem prema porodici.

Imate tužiteljicu koja je danas bila svjedok, i nakon svjedočenja vještaka Hamze Žuje koji je dobio zasluženi aplauz, a ona je od sudije tražila da udalji publiku iz sudnice, tužiteljicu koja se toliko unijela u tu ulogu da je možda bilo potrebno provesti i njeno vještačenje. Postoje i tužitelji kojima je glavna tužiteljica davala da zastupaju optužnicu u predmetu Memić i koji su hrabro rekli: “Ako ja odem, ja ću je povući”. Ima ih malo i oni nikad nisu došli u sudnicu. Ja ih pozivam da se jave, kao što čekam da se javi neko iz VSTV-a. Sedam godina traje borba porodice Memić i pet godina porodice Dragičević da se dokaže istina da su tužioci, kriminalci zataškavali dva ubistva”, kazao je Feraget.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare