Sport

FIBA i Euroliga se dogovorili: Džanan Musa će moći igrati u “prozorima” za reprezentaciju BiH

Nakon višegodišnjih sukoba i problema u preklapanju klupskih i reprezentativnih termina, Međunarodna košarkaška federacija (FIBA) i čelnici Eurolige postigle su dogovor da se ovo pitanje riješi u budućnosti.

Košarkaši koji su igrali Euroligu ranije nisu imali mogućnost da igraju za svoje reprezentacije, no čini se da će taj problem konačno biti riješen i da će se evropska košarka, barem u kontekstu reprezentacija, igrati na najboljem nivou. To znači da će Džanan Musa kao košarkaš Real Madrida u budućnosti imati pravo nastupa za naš državni tim, prenosi Klix.

Naravno, problem ostaje činjenica da igrači iz NBA lige neće igrati za reprezentaciju, no to je pitanje koje će se jako teško riješiti.

“FIBA i Euroliga su postigle dogovor da izbjegnu preklapanja takmičenja reprezentacija i klubova u sezoni 2023/2024. Također smo potvrdili da ćemo nastaviti razgovor u narednih 12 mjeseci kako bi postigli zajednički prihvatljive ideje za dobrobit košarke u Evropi i svijetu”, piše u saopćenju.

Za kraj su dodali kako se po ovom pitanju neće dalje oglašavati i da će se, ukoliko bude potrebe, oglasiti zvaničnim saopćenjem.