Region

FOTO Članovi CIK-a strahovali za život. Pukla šok-bomba, čuli se i pucnji!

Članovi CIK-a strahovali za život.

Naime, zvaničnici Centralne izborne komisije Kosova konstatovali su da su danas bili ugroženi životi službenika Opštinskih izbornih komisija u Zubinom Potoku i Sjevernoj Mitrovici.

Članovi CIK-a zatražili da im se garantuje sigurnost

Zatražili su od nadležnih institucija da garantuju bezbjednost u opštinama na sjeveru Kosova.

Glavni sekretar CIK-a Burim Ahmetaj na sastanku CIK-a, sazvanog nakon današnjih incidenata na sjeveru Kosova, izjavio da je zvaničnicima CIK-a onemogućen rad.

On je kazao da sumnja da je bačena šok bomba na objekt opštinske administracije u Zubinom Potoku.

(Foto: AA)

Ahmetaj je pojasnio da su, kada je službenik CIK-a ušao u Kancelariju opštinske izborne komisije, koja se nalazi u opštinskom objektu u Zubinom Potoku, neki od zaposlenih u administraciji brzo krenuli da odlaze.

Nakon što su napustili zgradu, bačen je predmet za koji se sumnja da je šok bomba.

Dodao je da su potom aktivirane gradske sirene i okupila se grupa ljudi. Zvaničnici su se povukli uz pomoć policijskih jedinica.

Kako je kazao i u Sjevernoj Mitrovici je došlo do incidenta. Čuli su se pucnji kada je službenik CIK-a došao do ulaza u kancelariju CIK-a u toj opštini, Nakon toga se službenik povukao sa policajcima.

Nije moguće provesti planove

Predsjednik CIK-a Kreshnik Radoniqi rekao je da, s obzirom na situaciju koja se danas dogodila na sjeveru, nije moguće krenuti po planu sa organizacijom izbora u četiri sjeverne opštine. On je naglasio da se vidi da je pristup sjeveru ograničen. Kaže da je nepravedno ugrožavati živote zvaničnika CIK-a.

(Foto: AA)

Sami Kurteshi, član CIK-a iz Pokreta “Samoopredeljenje”, optužio je Srbiju za slanje naoružanih bandi na sjever Kosova, Tvrdi da su one danas izazvale incidente. On je zatražio da Evropska unija osudi postupak Srbije.

Sami Hamiti član CIK-a iz Demokratskog saveza Kosova (LDK) je kazao da, iako je prošlo tri sedmice od raspisivanja izbora za gradonačelnike četiri opština na sjeveru Kosova, sa sigurnosnog aspekta ništa nije pripremljeno.

“Zadnji je momenat da se traži od svih bezbjedonosnih institucija, od premijera i predsjednice, rješenje ove situacije”, kazao je Hamiti.

Rizikovali živote

I ostali članovi CIK-a su konstatovali da su danas rizikovani životi. Nije im bila garantovana bezbjednosti Zatraženi su sastanci sa najvišim kosovskim zvaničnicima.

Rečeno je i da je CIK i ranijih godina organizovao izbore u krhkim bezbjednosnim okolnostima na sjeveru. Međutim, mora garantovati sigurnost kako bi izbori 18. i 25. decembra prošli dobro.

Oglasio se i ministar unutrašnjih poslova Kosova Xhelal Svecla. On je naveo da su „organizovane grupe, među kojima su i maskirani pojedinci, napale opštinske izborne zvaničnike i policajce šok bombama i hicima u vazduh. Time su ih spriječili u vršenju službene dužnosti”.

“Napadi poput ovog danas sa ciljem blokiranja izbornog procesa su neprihvatljivi”, rekao je Svecla.

On je na Facebook napisao da je Kosovska policija već započela istrage. Želi identifikovati i privesti pravdi sve kriminalce umuhešane u današnje napade.

Vanredni izbori za gradonačelnike četiri opština na sjeveru Kosova, sa većinskim srpskim stanovništvom raspisani su za 18. decembar. To su Sjeverna Mitrovica, Zvečan, Leposavić i Zubin Potok. Prethodno su srpski predstavnici zbog odluke o tablicama napustili kosovske institucije.

Šest političkih subjekata

Za te izbore ukupno je verifikovano šest političkih subjekata. Srpska lista, čiji su gradonačelnici podnijeli ostavke početkom novembra, nije se prijavila za ove izbore.

U međuvremenu su raspisani i prijevremeni izbori za Skupštine opštine Zvečan i Leposavić, za 25. decembar.

Do raspuštanja tih Skupština opština došlo je nakon što su odbornici tih podnijeli ostavke.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare