Vijesti

FOTO Sarajevo Marathon: 1.700 učesnika iz 41 države. Trče i vojnici

Sarajevo Marathon Sarajevo maraton

U bh prijestolnici jutros u osam sati kod Vijećnice startao je Sarajevo Marathon. najveća maratonska utrka u Bosni i Hercegovini, na kojoj nastupaju trkači iz čak 41 države.

Više od 1.700 prijavljenih učesnika trči na jednoj od distanci: Maraton (42.195 metara), Polumaraton (21.97 metara), Memorijalna utrka "Osman Junuzović" (5.000 metara), Kids Run i Balkansko vojno prvenstvo u polumaratonu.

Darko Lončar, ultramaratonac i predsjednik Udruženja "Dečki u plavom", istakao je da očekuju dobru zabavu i istinski spektakl.

Trče i vojnici

"Četvrto izdanje maratona okuplja trkače iz 41 države. Imamo oko 1.430 prijavljenih učesnika na dužim distancama, a na dječjoj utrci 270 prijavljene djece, što je negdje oko 1.700 učesnika. Dolaze nam i vojnici iz deset država, imamo i pripadnike EUFOR-a i NATO-a u sklopu utrke. Negdje oko stotinu vojnika je na utrci", kazao je Lončar.

(Foto: AA)

Balkansko vojno prvenstvo u polumaratonu je okupilo sportiste iz vojnih jedinica širom Balkana, uključujući i turske vojnike.

Poznati bh. atletičar Zaim Šuman danas također trči Sarajevo Marathon.

Druženje kroz sport

"Ovo je velika sportska manifestacija u ovom gradu i našoj zemlji, jedna od najvećih u našoj zemlji. Očekujemo da sve prođe u najboljem redu i da svi trkači završe utrke. Bitno je da promovišemo prijateljstvo i druženje kroz sport", kazao je Šuman.

Larisa Šabanović stigla je sa grupom trkača iz Banovića kako bi učestvovali na utrci.

(Foto: AA)

"Mi smo jedni od najbrojnijih i došli smo da se družimo i uživamo, da poboljšamo naše zdravlje. Smatram da bi svako trebao da se bavi sportom", kazala je.

Zbog održavanja manifestacije od 08:00 do 13:00 sati dolazit će do privremenih obustava saobraćaja u Sarajevu i Istočnom Sarajevu na trasi utrke koja prolazi kroz općine: Stari Grad Sarajevo, Centar Sarajevo, Novo Sarajevo, Novi Grad Sarajevo, Ilidžu, Istočnu Ilidžu i Istočno Novo Sarajevo.

Manifestacija je počela u subotu, 6. maja, panel diskusijama na temu trčanja kao rekreativne i sportske aktivnosti.

(Foto: AA)
(Foto: AA)
(Foto: AA)
(Foto: AA)
(Foto: AA)
(Foto: AA)
(Foto: AA)

(Foto: AA)

(Foto: AA)
(Foto: AA)
(Foto: AA)
(Foto: AA)
(Foto: AA)
(Foto: AA)
(Foto: AA)
(Foto: AA)
(Foto: AA)
(Foto: AA)
(Foto: AA)
(Foto: AA)