Politika

FOTO Veliki broj specijalaca u zgradi Parlamenta, zastupnici DF napustili sjednicu

Veliki broj pripadnika specijalne policije, ne samo iz Sarajevskog već i ZDK te SBK, prisutno je u zgradi Federalnog parlamenta

Veliki broj pripadnika specijalne policije, ne samo iz Sarajevskog već i Zeničko-dobojskog te Srednjobosanskog kantona, prisutno je u zgradi Federalnog parlamenta pred kojom traju protesti građana nezadovoljnih jučerašnjom odlukom visokog predstavnika Christiana Schmidta, vezanom za način imenovanja postizborne Vlade FBiH.

Predsjednica Federacije Bosne i Hercegovine Lidija Bradara predložila je novi vladin sastav bez saglasnosti jednog od potpredsjednika FBiH Refika Lende (Stranka demokratske akcije), što je jučerašnjom odlukom omogućio visoki predstavnik, privremenom izmjenom Ustava FBiH.

Demokratska fronta je izrazila nezadovoljstvo Schmidtovom jučerašnjom odlukom ocijenivši je kao "grubo kršenje Ustava". Stoga su zastupnici ove stranke napustili današnju sjednicu Predstavničkog doma, a šef njihovog zastupničkog kluba Mahir Mešalić prethodno je urlao tokom obraćanja Nermina Nekšića za parlamentarnom govornicom.

Nikšić je podnosio ekspoze, a Mešalić je tvrdio da je to "protivno pravilima jer imenovanje Vlade još nije potvrđeno na ovoj sjednici". Predsjedavajuća Doma Mirjana Marinković Lepić je Mešaliću izrekla opomenu.

Zastupnici njegove stranke pridružili su se protestu ispred zgrade Parlamenta, nakon napuštanja sjednice koja je u toku.

DF napušta sjednicu / Foto: Fena
Foto: Fena
Foto: Fena
Foto: Fena