Sport

Fudbal više nikad neće biti isti: Stižu nova pravila, aut će se izvoditi nogom, izmjene kao u rukometu…

Fudbalska pravila su zastarjela. To više nije samo nečije mišljenje, nego činjenica. Igra je postala brža, modernija, atraktivnija – sviđalo se to nekome ili ne. Ako se fudbalski sladokusac starog kova sljedeće vam zasigurno neće biti po volji. No, to je budućnost. Prije ili kasnije, korjenite promjene zahvatit će fudbal, pišu Sportske novosti.

Naime, organizovan je turnir na kojem će snage odmjeriti rezervne ekipe nizozemskih AZ-a i PSV-a, belgijskog Club Bruggea i njemačkog RB Leipziga. Novitada je, pak, što će se utakmica igrati po posebnim eksperimentalnim pravilima. Testirat će se budućnost najpoznatijeg sporta. Nazovimo ga: fudbal 2.0!

Fudbal bi tako preuzeo najbolje iz ostalih sportova. Je li to na koncu nužno ili nije? Popularnost fudbala u silaznoj je putanji. Možda bi umjesto apsurdnih “milijun” domaćinstava netom završenog Europskog prvenstva, napredak donijele promjene. Teške, ali ne i nemoguće. Nije za očekivati kako će ih krovne organizacije sve implementirati odjednom. Ali polako, postepeno, ko zna? Možda je ovaj turnir rezervnih ekipa glasnik budućnosti…

Po kojim će se to pravilima igrati?

  1. Igrat će se dva poluvremena po 30 minuta. Sat će se zaustavljati nakon svakog prekida igre, kao u košarci.
  2. Aut se izvodi nogom, umjesto rukom (centaršutevi će sijevati sa svih strana).
  3. Igrači će sami sebi moći izvesti loptu iz slobodnog udarca ili kornera te krenuti u dribling, šut…
  4. Izmjene će biti poput onih u rukometu. Broj ne neograničen, a obavljat će se bez zaustavljanja igre.
  5. Žuti karton zamijenit će isključenje u trajanju od pet minuta.