Svijet

Generalna skupština UN-a usvojila rezoluciju o sprečavanju epidemija

Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je rezoluciju kojom se proglašava 27. decembar Međunarodnim danom pripravnosti na epidemiju kako bi se zadržala pažnja svjetske javnosti na potrebu jačanja globalnih mjera u sprečavanju pandemija poput COVID-19.

Rezolucija usvojena konsensuzom u 193-članoj skupštini izražava “duboku zabrinutost razornim posljedicama velikih zaraznih bolesti i epidemija, pojačanu aktuelnom pandemijom bolesti COVID-19 izazvane koronavirusom, po ljudske živote”.

‘Epidemije “izazivaju haos u dugoročnom društvenom i ekonomskom razvoju” i stvaraju zdravstvene krize koje “prijete novim pritiscima na ionako preopterećene zdravstvene sisteme, prekidom globalnih lanaca snabdijevanja i izazivaju nesrazmjerna razaranja među životima ljudi i ekonomijama najsiromašnijih i najranjivijih zemalja’, navodi se u rezoluciji.

Skupština je istaknula urgentnost robusnih sistema javnog zdravstva i izrazila je duboku zabrinutost da bi, bez međunarodne pažnje, “buduće epidemije mogle nadmašiti prethodne po intenzitetu i težini”, prenosi Associated Press.

 Povezani postovi: