obratite pažnju

Gojaznost postaje sve veći zdravstveni problem, a jedno povrće deblja

Čili papričice daju jelima određeni ritam. Također se kaže da stimuliraju metabolizam i stoga pomažu da izgubite težinu. Studija je sada ispitivala uticaj čili papričica na rizik od gojaznosti, sa iznenađujućim rezultatima.

Svijet postaje deblji. Medicina i SZO neprestano zvone na uzbunu već nekoliko godina. Shodno tome, postoji veliko interesovanje za savjete za mršavljenje, od kojih su neki više, a drugi manje korisni. Jedan od ovih savjeta kaže da bi začinjena hrana trebala ubrzati vaš metabolizam i pomoći vam da smršate. Ali nova studija dokazuje upravo suprotno.

Istraživači sa Univerziteta elektronskih nauka i tehnologije u Chengduu, Kina, analizirali su podatke od 6.138 odraslih Amerikanaca kao dio studije poprečnog presjeka. Podaci dolaze iz Nacionalne ankete o zdravlju i ishrani, koja prikuplja demografske, zdravstvene i informacije o ishrani od američkih građana različite dobi i etničke pripadnosti.

Ispitanici su ispunili upitnik o učestalosti konzumiranja i naveli koliko su često jeli čili u prošloj godini. Na osnovu svojih informacija, ispitanici su podijeljeni u tri grupe:

Bez konzumacije čilija

Povremena konzumacija čilija (ne više od jednom sedmično)

Česta konzumacija čilija (barem jednom sedmično).